Fără politica zero-COVID, China poate ajunge la 1,6 milioane de decese, potrivit unui studiu

Fără politica zero-COVID, China poate ajunge la 1,6 milioane de decese, potrivit unui studiu

Renunțarea la abordarea zero-COVID, pe care China a avut-o încă de la începutul pandemiei de coronavirus, poate să declanșeze un „tsunami” de decese în această țară, potrivit unui studiu care ia în calcul rata scăzută de vaccinare în rândul vârstnicilor, relatează The Guardian.

Guvernul chinez rămâne ferm în păstrarea politicilor zero-COVID, care presupun testarea în masă, supravegherea atentă a cazurilor pozitive și măsuri de izolare și carantină extrem de stricte. Într-un discurs de săptămâna trecută, președintele Xi Jinping și-a reafirmat angajamentul față de aceste măsuri în ciuda provocării reprezentate de varianta Omicron, care a învins deja politicile zero-COVID în alte țări.

Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Fudan din Shanghai, publicat în revista Nature, estimează și efectele renunțării la această politică, în cea mai populată țară din lume, cu 1,4 miliarde de locuitori.

Ridicarea acestor măsuri ar putea duce la apariția a 112 milioane de cazuri simptomatice de COVID-19, a cinci milioane de spitalizări și 1,55 de milioane de decese.

„Descoperim că nivelul de imunitate indus de campania de vaccinare din martie 2022 ar fi insuficient pentru a preveni un val Omicron care ar duce la depășirea capacității de îngrijire, cu un vârf al cererii în unitățile de terapie intensivă de 15,6 ori mai mare decât capacitatea existentă”, se precizează în cercetare.

Totuși, autorii studiului afirmă că odată cu accesul la vaccinuri și antivirale și cu „implementarea intervențiilor non-farmaceutice”, autoritățile ar putea preveni situația în care sistemul de sănătate să fie depășit.

Numărul infectărilor este în scădere în China, miercuri, 11 mai, autoritățile raportând 1.905 cazuri, dintre care 302 simptomatice. Cele mai multe dintre îmbolnăviri sunt înregistrate în continuare în Shanghai, oraș aflat în lockdown de mai bine de două luni.

Între timp, autoritățile au anunțat marți noi reguli în privința carantinei de acasă. Printre cerințe se numără aceea ca locuințele să aibă sisteme de ventilație și drenaj care „nu le vor contamina pe cele ale altor gospodării”, potrivit unui raport din Global Times. Alte cerințe includ existența unor băi și dormitoare separate.

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, spune că OMS nu crede că politica zero-COVID a Chinei este „sustenabilă, având în vedere comportamentul virusului”.

„Am discutat despre această problemă cu experții chinezi și am indicat că abordarea nu va fi sustenabilă… Cred că o schimbare ar fi foarte importantă”, a declarat șeful OMS.

Foto: EPA

Read More

Lasă un răspuns