Numărul total de decese din cauza Covid, de aproape trei ori mai mare decât cel raportat, estimează OMS

Numărul total de decese din cauza Covid, de aproape trei ori mai mare decât cel raportat, estimează OMS

Aproximativ 14,9 milioane de oameni din întreaga lume au murit ca rezultat direct sau indirect al Covid-19 în perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2020 și 31 decembrie 2021, conform noilor estimări ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), citat de CNN. Cifra este de aproape trei ori mai mare decât numărul deceselor raportat oficial.

OMS a primit date oficiale despre 5,4 milioane de decese cauzate de Covid-19 în acel interval de timp, rezultând, astfel, o mortalitate în exces cu 9,5 milioane de decese mai multe decât cele raportate

„Mortalitatea în exces este diferența dintre numărul de decese care au fost înregistrate și cele care ar fi de așteptat în absența pandemiei”, a declarat Samira Asma, director general adjunct al Diviziei de date, analize și livrare pentru impact a OMS.

Cele 14,9 milioane de decese includ „decese direct atribuite Covid-19 care au fost raportate OMS, decese direct atribuite Covid-19 care nu au fost numărate sau raportate, decese asociate indirect cu pandemia din cauza impactului mai larg asupra sistemelor de sănătate și societate”, a explicat Asma.

Această măsurătoare oferă o imagine mai completă a amplorii pandemiei și poate fi folosită pentru a ghida și implementa politicile de sănătate publică, potrivit oficialului OMS.

„Când subestimăm, s-ar putea să subinvestim”

„Când subestimăm, s-ar putea să subinvestim. Iar atunci când nu numărăm, s-ar putea să nu țintim intervențiile acolo unde este cea mai mare nevoie de ele, iar acest lucru adâncește și inegalitățile”, a completat Samira Asma.

William Msebburi, ofițer tehnic la Departamentul de Date și Analize al OMS, a spus că aproximativ 57% din decesele în exces au fost la bărbați, iar 82% au fost la persoanele cu vârsta peste 60 de ani

Aproape 70% din decesele în exces au fost concentrate în 10 țări, inclusiv Statele Unite.

Date subraportate de 10 ori, în India

Msemburi a spus că India a raportat 481.000 de decese cauzate de Covid-19 în perioada de 24 de luni, dar metodologia OMS arată că au fost de aproape 10 ori mai multe, estimând 4,74 milioane de decese în exces.

Indiai a negat estimările OMS, afirmând că se bazează pe „date îndoielnice”.

„OMS se angajează să colaboreze cu toate țările pentru a-și consolida sistemele de informații în domeniul sănătății pentru a genera date mai bune pentru decizii mai bune și rezultate mai bune”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom. Ghebreyesus.

Care sunt datele pentru România

Cercetătorii au prezentat mai multe modele de calcul a mortalității în exces, realizate cu eforturile demografilor, cercetătorilor de date și a experților în sănătate publică.

În februarie, revista Nature a publicat însă o cercetare care arată că numărul de decese începând din 2020 este de până la 4 ori mai mare. 

Potrivit unui grafic realizat de The Economist, România se află pe locul 7 mondial, cu 112.880 de decese în exces corelate cu pandemia de COVID-19, în perioada 30 martie 2020-28 noiembrie 2021. Oficial au fost raportate doar 56.230 de morți de COVID.

Foto: Hepta

Read More

Lasă un răspuns