A murit primul președinte din Belarus. Stanislav Şuşkevici avea 87 de ani

A murit primul președinte din Belarus. Stanislav Şuşkevici avea 87 de ani

Stanislav Șușkevici, primul preşedinte al Belarusului independent şi unul dintre groparii URSS, a murit la vârsta de 87 de ani, a declarat, miercuri, soţia sa, citată de presa belarusă, informează APF, Reuters și Agerpres.

Primul președinte din Belarus a murit, potrivit mai multor surse, după ce a fost slăbit de COVID-19, de care s-a îmbolnăvit în martie. La sfârșitul lunii aprilie, Stanislav Șușkevici se afla la reanimare, potrivit soției sale, Irina Șușkevici.

„Sperăm că vor avea loc funeralii de stat, însă nimeni nu ne-a contactat până în acest moment”, a precizat văduva sa, Irina Şuşkevici.

La 8 decembrie 1991, preşedinţii Rusiei, Belarusului şi Ucrainei sovietice, Boris Elţin, Stanislav Şuşkevici şi Leonid Kravciuc, au semnat un tratat privind destrămarea URSS, forţându-l la scurt timp pe ultimul lider al acesteia, Mihail Gobarciov, să demisioneze, ceea ce a însemnat practic moartea puterii sovietice.

Președinte al Belarusului până în 1994, Stanislav Şuşkevici a pierdut în acel an alegerile prezidenţiale în faţa lui Aleksandr Lukaşenko. Deşi a mai candidat la preşedinţie, a eşuat de fiecare dată în faţa actualului lider de la Minsk.

Stanislav Şuşkevici a rămas un critic dur al lui Lukaşenko şi a susţinut protestele în masă izbucnite după alegerile prezidenţiale din 2020, cu toate că nu a participat la demonstraţii din cauza stării sale de sănătate precare.

FOTO: EPA

Read More

Lasă un răspuns