Octavian Jurma: Varianta Omicron ucide de două ori mai mulţi oameni în România decât în ţările cu rata mare de vaccinare

Octavian Jurma: Varianta Omicron ucide de două ori mai mulţi oameni în România decât în ţările cu rata mare de vaccinare

Anunţul a fost făcut de medicul şi cercetătorul Octavian Jurma, într-o postare pe Facebook, după ce România a trecut de pragul de 65.000 de decese COVID înregistrate de la începutul pandemiei. Octavian Jurma este îngrijorat că doar două dintre trei persoane vaccinate anti-COVID au făcut şi boosterul.

Octavian Jurma subliniază că nu mai încearcă să convingă pe nimeni să se vaccineze, însă este îngrijorat că 2 din 3 români care s-au vaccinat nu și-au făcut încă boosterul.

Avem doar 13% din populaţie cu boosterul făcut deşi 42% s-au vaccinat. Acest simplu fapt este un eşec al eşecului campaniei de vaccinare. Eşecul asumat oficial al campaniei de vaccinare face ca Omicron să ucidă de două ori mai mulţi oameni în România decât în ţările cu rata mare de vaccinare pe care ne grăbim să le imităm cu relaxarea, dar nu şi vaccinarea.

Octavian Jurma:

Medicul consideră că vaccinul este extrem de important tocmai pentru că măsurile externe de protecţie ale organismului au fost abandonate şi depindem acum aproape integral de cele interne, de imunitate.

„Din păcate imunitatea naturală este deja complet depăşită odată cu apariţia noilor versiuni ale Omicron. Noi încă ne luptăm cu BA.2, în vreme ce Omicron este deja la BA.2.10 şi au început să apară şi recombinările. Avem nevoie de vaccin să ţinem pasul cu pandemia”, adaugă Jurma.

Potrivit unei studiu britanic citat de Octavian Jurma, „fără vaccin, protecţia suplimentară faţă de deces este 0%, adică te bazezi doar pe imunitatea naturală. Vaccinul cu schema completă (două doze) asigură o protecţie de 59% faţă de deces. Boosterul (doza 3) asigură o protecţie de 95% faţă de deces”.

„Un studiu publicat în Science arată că vaccinurile induc diferenţe semnificative în răspunsul imun şi, prin urmare, confirmă recomandarea teoretică pe care am făcut-o în toamna anului 2020 pentru boosterul heterolog (încrucişat)”, scrie medicul.

„Imunitatea scade mai repede după Omicron decât după Delta, iar Omicron produce versiuni mai repede decât le putem noi urmări. E aşadar nevoie să ne pregătim pentru a 4-a doza (al doilea booster) înainte de revenirea din vacanţa de vară, pentru a face unui eventual [foarte probabil] val 6”, mai scrie Octavian Jurma.

Read More

Lasă un răspuns