Klaus Iohannis, mesaj de ziua SRI: Vă bucurați de reputație și va trebui să acționați preventiv și eficient, ca și până acum

Klaus Iohannis, mesaj de ziua SRI: Vă bucurați de reputație și va trebui să acționați preventiv și eficient, ca și până acum

Președintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă, 26 martie, la 32 de ani de la înființarea Serviciului Român de Informații (SRI), că „reputația de care vă bucurați astăzi în rândul partenerilor, colaboratorilor și beneficiarilor este rezultatul unui management eficient și al profesionalismului celor care lucrează” în cadrul instituției conduse de Eduard Hellvig.

„Pandemia de COVID-19 a schimbat pentru multe instituții din țara noastră ordinea priorităților și a direcțiilor de acțiune, impunând, totodată, un ritm de reacție mai alert. În acest context dificil, Serviciul Român de Informații și-a îndeplinit rolul constituțional și legal la înalte niveluri de performanță”, a afirmat Klaus Iohannis.

Șeful statului i-a lăudat pe cei care lucrează în cadrul SRI, afirmând că aceștia au obținut rezultate remarcabile și au reușit să gestioneze „situații noi și foarte complexe generate de pandemie”.

În privința riscurilor de securitate la care poate fi supusă România, pe mai multe planuri, Iohannis a spus că „este meritul dumneavoastră că, în urma unor evaluări competente, le semnalați rapid factorilor de decizie” și a menționat că apreciază „eforturile depuse pentru a spori viteza de reacție și pentru a asimila tehnologii de ultimă generație”.

În contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, liderul de la Cotroceni a precizat că acest lucru „ne obligă să ne concentrăm eforturile asupra noii crize din vecinătatea noastră și, în mod evident, asupra diminuării riscurilor la adresa securității naționale”.

Dumneavoastră vă revine responsabilitatea de a contribui, potrivit competențelor legale, la eforturile de asigurare a securității cibernetice a României, precum și la apărarea intereselor economice, urmărind cu prioritate, în actualul context, posibilele riscuri la adresa securității energetice și a celei alimentare. La acestea se adaugă fenomenul migrației ilegale, terorismul internațional, dar și fenomenele generate de amenințările de mediu.

Președintele Klaus Iohannis, de ziua SRI:

„Rolul Serviciului Român de Informații este unul esențial în ansamblul sistemului național de securitate. Va trebui să acționați preventiv și eficient, ca și până acum, într-un mediu de securitate din ce în ce mai impredictibil pentru a vă îndeplini cu succes misiunile”, a mai precizat Iohannis.

Serviciul Român de Informații s-a înființat după Revoluția din 1989, mai precis pe 26 martie 1990, în locul fostei Securități comuniste din perioada lui Nicolae Ceaușescu. SRI este serviciul secret românesc care are misiunea de a culege și de a transmite beneficiarilor informații obținute exclusiv pe teritoriul României privind amenințări la adresa securității naționale. Directorul SRI este Eduard Hellvig (PNL), numit la conducerea serviciului în martie 2015.

Read More

Lasă un răspuns