Subvarianta BA.2 a Omicron şi relaxarea restricţiilor revigorează pandemia, avertizează OMS

Subvarianta BA.2 a Omicron şi relaxarea restricţiilor revigorează pandemia, avertizează OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a manifestat miercuri îngrijorarea faţă de înmulţirea din nou a cazurilor de COVID-19 în lume, pe fondul scăderii testării, eliminării premature a restricţiilor în multe ţări, răspândirii tot mai intense a subvariantei BA.2 a variantei Omicron şi propagării ideii greşite că această variantă ar fi inofensivă sau ultima a pandemiei provocate de coronavirusul SARS-CoV-2.

Valul de infectări este în mare parte alimentat de subvarianta BA.2 a variantei Omicron, care în unele ţări deja o depăşeşte pe sora ei BA.1. Fără nicio îndoială, BA.2 ”este varianta cea mai contagioasă a virusului SARS-CoV-2 pe care am vazut-o până acum”, a atras atenţia responsabila tehnică a OMS pentru combaterea COVID-19, Maria Van Kerkhove, potrivit AFP.

La aceasta, explică ea în continuare, se adaugă ridicarea în numeroase ţări a măsurilor sanitare anti-COVID-19, ceea ce oferă virusului ”ocazia să se răspândească”, plus acoperirea vaccinală incompletă în numeroase regiuni ale lumii.

De asemenea, experta OMS a deplâns dezinformarea cu privire la COVID-19 care circulă chiar la niveluri foarte înalte ale statelor. Astfel, unii spun că Omicron este inofensivă şi că este ultima variantă cu care se confruntă lumea, alţii că pandemia s-a terminat, iar ”toate acestea sunt la originea unei mari confuzii”, de care profită virusul.

”Constatăm aşadar o înmulţire a cazurilor (de COVID-19) detectate în lumea întreagă dintr-un anumit număr de cauze. Sunt aceleaşi cauze aflate la originea transmiterii virusului de la începutul pandemiei”, a concluzionat Maria Van Kerkhove.

Vestea cea bună, a mai spus ea, este că lumea dispune de mijloace pentru a face faţă pandemiei, enumerând printre acestea purtarea măştii, distanţarea fizică, testarea şi vaccinarea.AGERPRES

Read More

Lasă un răspuns