Tot mai multe state oferă vaccinarea anti-COVID cu a patra doză, în ciuda îndoielilor EMA privind necesitatea acesteia. Care sunt argumentele

Tot mai multe state oferă vaccinarea anti-COVID cu a patra doză, în ciuda îndoielilor EMA privind necesitatea acesteia. Care sunt argumentele

Deși Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și-a exprimat la începutul acestui an îndoielile cu privire la necesitatea unei a patra doze a vaccinului anti-COVID, având în vedere că în prezent nu există date care să susțină această abordare, mai multe țări au decis să autorizeze administrarea acesteia, pe fondul răspândirii variantei Omicron.

Mesajul transmis pe 11 ianuarie de EMA a fost clar. “În timp ce utilizarea unei doze suplimentare poate face parte din planurile de urgență, vaccinările repetate la intervale scurte de timp nu ar reprezenta o strategie durabilă pe termen lung”, a declarat Marco Cavaleri, șeful Strategiei Vaccinurilor al EMA, într-o conferință de presă.

De asemenea, oficialul EMA a subliniat că sunt necesare date care să certifice dacă este necesar un vaccin pentru o tulpină specifică, precum este cazul acum cu noua varianta Omicron care devine dominantă în majoritatea statelor europene.

Este important să existe o bună discuție în jurul alegerii compoziției vaccinului pentru a ne asigura că avem o strategie care nu este doar reactivă.

EMA:

Cu toate acestea, mai multe țări europene au anunțat deja că vor începe administrarea celei de-a patra doze de vaccin anti-COVID, iar țări din afara UE, precum Israel sau Chile, au început deja inocularea cu doza patru.

Spania a anunțat vineri că a autorizat cea de-a patra doză de vaccin anti-COVID pentru anumite persoane vulnerabile, precum cele imunodeprimate. Grecia și Danemarca au dat recent undă verde vaccinării cu doza patru pentru persoanele din categoriile vulnerabile. Ungaria a anunțat joi că ia în calcul o măsură similară.

Cum argumentează statele care au luat decizia unei a patra doze

La final de decembrie, Israelul a fost primul stat din lume care a început administrarea dozei patru în cadrul unui test clinic. Autoritățile au argumentat că măsura este necesară pentru persoanele vulnerabile pentru a primi un grad sporit de protecție în fața variantei Omicron, mult mai transmisibilă.

Israelul a fost cea mai rapidă țară care a administrat, în urmă cu un an, vaccinurile inițiale împotriva COVID-19 și a devenit una dintre primele care a observat că imunitatea a scăzut în timp, implementând un program de rapel, așa numita „doza booster”, pe scară largă.

Decizia autorităților daneze de a oferi doza a patru persoanelor vulnerabile a venit în contextul în care țara înregistrează un număr fără precedent al infectărilor pe fondul răspândirii variantei Omicron, dar și în condițiile în care autoritățile se pregătesc să relaxeze restricțiile anti-COVID.

„Cu cât infecția este mai răspândită în societate, cu atât este mai mare riscul ca aceasta să ajungă la cei mai vulnerabili. Acum ne lansăm într-un nou capitol, și anume o decizie de a oferi a patra doză de vaccin cetățenilor celor mai vulnerabili”, a declarat Magnus Heunicke, ministrul danez al Sănătății.

Autoritățile sanitare din Grecia au dat marți undă verde administrării celei de-a patra doze de vaccin anti-COVID, deocamdată doar pentru persoanele imunocompromise și pentru cei care suferă de boli cronice grave.

„Administrarea celei de-a patra doze este ceva pentru viitor, bazată pe schimbarea datelor epidemiologice și clinice”, a spus șefa comitetului de vaccinare, Maria Theodoridou. Aceasta a adăugat că, pentru moment, prioritatea este vaccinarea populației cu toate cele trei doze.

În Ungaria, autoritățile au explicat că a patra doză este necesară în contextul în care se așteaptă o creștere accelerată a numărului de cazuri din cauza transmisibilității ridicate a tulpinei Omicron. În Ungaria, nu există prea multe restricții și școlile funcționează normal. Purtarea măștii este obligatorie doar în spațiile interioare și în transportul public.

Cea de-a patra doză de vaccin anti-COVID autorizată în Spania va fi administrată la cinci luni de la cea de-a treia. Sunt vizaţi anumiţi bolnavi de cancer, persoane care au beneficiat de un transplant, cele care fac dializă şi cele care urmează un tratament imunosupresor, a anunțat joi Ministerul Sănătății.

Decizia autorităților sanitare spaniole vine în contextul în care țara se confruntă cu un val de infectări provocate de varianta Omicron.

Ce spune Ministrul Sănătăţii din România despre administrarea dozei patru de vaccin

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, la Antena 3, că vaccinul anti-COVID trebuie adaptat noilor tulpini, iar pe viitor acesta va trebui făcut doar o dată pe an, asemenea vaccinului antigripal.

Cu privire la afirmațiile lui Marco Cavaleri, șeful Strategiei Vaccinurilor al EMA, Rafila a subliniat că efectuarea unor noi doze de vaccin la un timp cât mai scurt poate duce la o „suprastimulare” în rândul populației.

Dacă administrăm doze din acelaşi vaccin la intervale tot mai scurte de timp şi cred că are dreptate, pentru că nu se referea la doza a treia, de booster, ci de la o potenţială doză a patra.

Alexandru Rafila:

Potrivit ministrului Sănătății, “s-a discutat în unele state referitor la această doză”, iar “unii au recomandat-o exclusiv la persoanele cu deficienţe imunologice, pentru că răspund mai greu la vaccinare”, adăugând că “în mod evident că un vaccin care demonstrează în momentul de faţă că nu previne decât în mică măsură transmisibilitatea”, și că “e adevărat că previne formele grave şi decesul – trebuie adaptat noilor tulpini circulante, şi lucrul ăsta îl vedem şi la gripă”.

Rafila a subliniat că vaccinare anti-Covid va deveni, probabil, în viitor o campanie similară celei împotriva gripei cu un vaccin efectuat anual.

Read More

Lasă un răspuns