Ioana Mihăilă, despre valul 5: „Ne aşteaptă nişte zile grele. S-ar putea să fie la fel de problematic ca valul 4″

Ioana Mihăilă, despre valul 5: „Ne aşteaptă nişte zile grele. S-ar putea să fie la fel de problematic ca valul 4″

Fostul ministru al sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat marţi seară, la Profit TV, că certificatul verde ar fi domolit valul 5 al pandemiei de COVID-19 dacă ar fi fost implementat când a ajuns în Parlament, la finalul lunii octombrie, informează News.ro.

“Certificatul verde ar fi domolit valul 5 dacă ar fi fost implementat când a ajuns în Parlament, la finalul lunii octombrie. Atunci PSD nu a votat şi au existat apoi negocieri între partide (..) s-a ajuns la o formulă şi a fost blocat din nou de premierul Florin Cîţu, din cauza impactului bugetar al testării gratuite”, a spus Ioana Mihăilă. Potrivit fostului ministru al sănătăţii, atunci când s-a format noua coaliţie de guvernare, blocajul a venit ”probabil de la preşedintele Iohannis”.

„Cred că este o frică de asumare în primul rând, care este complet distructivă. (…) Dacă statul cedează în faţa unor mesaje dovedeşte că este slab şi nu îşi poate proteja cetăţenii”, a adăugat Mihăilă.

Întrebată dacă ne putem aştepta la un val 5 cu multe decese, Ioana Mihăilă a spus că ne aşteaptă zile grele. „Dacă toate aceste aspecte se confirmă, faptul că imunitatea dată de trecerea prin boală cu celelalte tulpini nu este foarte puternică, cred că ne aşteaptă nişte zile grele”, a spus Ioana Mihăilă.

„E clar că şi cu Omicron impactul va fi foarte mare, nici INSP şi alte instituţii nu pot face previziuni clare, nu ştiu câţi pacienţi au trecut prin boală şi au imunitate. Ştim că rata de vaccinare în România mult sub un nivel care să ofere protecţie. Valul 5 s-ar putea să fie la fel de problematic ca valul 4″, a mai spus Ioana Mihăilă.

România a înregistrat marți, 4 ianuarie, 3.900 de cazuri noi de COVID-19, cel mai mare număr de infectări din ultima lună și jumătate, iar profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș, de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, spune că avem deja transmitere comunitară cu Omicron.

Read More

Lasă un răspuns