Franța relaxează regulile de carantină pentru persoanele vaccinate complet împotriva COVID

Franța relaxează regulile de carantină pentru persoanele vaccinate complet împotriva COVID

Autoritățile franceze modifică, începând de luni, regulile de izolare a persoanelor pozitive la COVID şi a contactelor acestora pentru cei vaccinați cu schema completă. Relaxarea acestor măsuri a fost decisă pentru a proteja viaţa social-economică a ţării, a anunţat guvernul de la Paris, relatează AFP, citată de Agerpres.

Potrivit noilor măsuri, persoanele pozitive complet vaccinate vor trebui să se izoleze timp de şapte zile indiferent de variantă. Izolarea poate fi ridicată după cinci zile, dacă rezultatul unui test antigen sau test PCR iese negativ.

Totodată, nu va mai fi impusă carantina pentru persoanele caz contact cu o schemă completă de vaccinare. Cu toate astea, acestea vor trebui să respecte cu stricteţe gesturile de barieră şi „să facă teste regulat”, a explicat ministrul sănătăţii, Olivier Véran, într-un interviu pentru ziarul francez JDD.

Până acum, în Franţa, unde tulpina Omicron a devenit dominnată, persoanele pozitive trebuiau să se izoleze timp de 10 zile, iar cazurile contact ale unei persoane infectate cu varianta Omicron trebuiau să se izoleze cel puţin 7 zile.

Numărul de noi cazuri de COVID a ajuns pe 1 ianuarie 2022 la 219.126, după ce pe 31 decembrie 2021 a atins cel mai mare număr de cazuri din ultimele luni: 232.200, potrivit datelor publicate de worldometers.info.

Carantina putea ajunge şi la 17 zile, indiferent de variantă, atunci când se locuieşte împreună cu o persoană pozitivă.

Într-un comunicat, Ministerul Sănătății a explicat că modificarea regulilor răspunde nevoii de „a ţine cont de evoluţia extrem de rapidă a răspândirii variantei Omicron în Franţa” şi trebuie să permită „să avem un echilibru beneficiu-risc care să vizeze asigurarea controlului contaminărilor, menţinând, în acelaşi timp, viaţa social-economică”.

Pe lângă asta, „primele date virusologice disponibile” arată „o perioadă de incubare a variantei Omicron mai rapidă decât pentru variantele precedente, susţinând o posibilă reducere a duratei de izolare”.

La rândul lor, persoanele depistate pozitiv şi fără o schemă completă de vaccinare vor trebui să se izoleze timp de zece zile, cu posibilă ieşire după şapte zile, în aceleaşi condiţii.

Carantina de şapte zile se menține şi pentru cazurile de contact care nu s-au vaccinat complet. Acestea vor trebui să obţină un test negativ la sfârşitul acestei perioade pentru a putea ieşi din izolare.

Foto: Epa

Read More

Lasă un răspuns