Îngrijorare în Europa după apariția tulpinii Omicron: trei țări europene au confirmat azi prezența noii variante COVID

Îngrijorare în Europa după apariția tulpinii Omicron: trei țări europene au confirmat azi prezența noii variante COVID

Europa se confrunta deja cu un val puternic pandemic, așa că anunțul privind identificarea noii tulpini, posibil mai contagioasă decât Delta, a stârnit și mai multă îngrijorare. Tulpina Omicron a fost deja confirmată în total în patru țări europene, dintre care trei au făcut anunțul sâmbătă: Marea Britanie, Germania, Italia și Belgia (prima care a confirmat). Alte țări așteaptă rezultatul secvențierii, relatează The Guardian.

Marea Britanie a anunțat astăzi că are două cazuri de infectare cu Omicron. Este vorba despre două persoane, din orașe diferite, care au călătorit recent în Africa. 

La scurt timp un anunț similar a venit din Germania. Ministrul sănătății din landul Bavaria a anunțat că două persoane au fost infectate cu Omicron. Cele două au revenit, pe 24 noiembrie, pe aeroportul din Munchen, din sudul Africii. 

În paralel, în landul Hesse, sunt așteptate rezultatele unor secvenției, după ce un pasager infectat cu COVID a aterizat pe aeroportul din Frankfut. 

Nu a mai durat mult ca o altă țară europeană să facă același anunț: Italia. Un locuitor din provincia Campania, revenit recent din Mozambic, are COVID, iar testele au arătat că este vorba despre Omicron. 

Până acum, prezența tulpinii a fost confirmată și în Belgia, prima țară care a anunțat că tulpina a ajuns pe continentul european. Este vorba despre un călător care s-a întors, pe 11 noiembrie, din Egipt, țară care nu se află pe lista roșie a țărilor africane. Potrivit unui virusolog care lucrează îndeaproape cu autoritățile medicale din Belgia, turistul respectiv a început să aibă simptome pe 22 noiembrie, la 11 zile de la revenirea în țară. 

Olanda are și ea cazuri suspecte, 61 la număr. Zeci de turiști reveniți din Africa de Sud au fost testați pozitiv, vineri seară, la sosirea pe aeroportul din Amsterdam. Iar în Cehia, autoritățile au anunțat căm

Cehia așteaptă și ea să confirme sau să infirme dacă tulpina Omicron a ajuns și pe teritoriul său. 

Unele țări anunță deja măsuri. Urmează altele?

Premierul britanic Boris Johnson a anunțat deja noi măsuri. Toți cei care intră în Marea Britanie vor fi nevoiți să facă un test PCR și să se izoleze, până la apariția rezultatelor. În plus, masca de protecție este din nou obligatorie în magazine și transportul în public. 

UE anunțase deja, încă de vineri, că suspendă temporar zborurile din și spre șapte țări din regiunea Africii de Sud: Africa de Sud, Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia şi Zimbabwe. Măsuri similare au fost luate și de SUA, Canada, Israel, Australia, Emiratele Arabe, Iordania, Egipt și Iran. 

Zborurie internaționale din Africa de Sud au fost anulate pe Aeroportul Internațional OR Thambo, după ce au început să intre în vigoare restricțiile anunțate de mai multe state. foto: Epa

Restricții mai dure se luaseră deja în cazul Olandei. Premierul Mark Rutte a anunțat vineri că „de duminică, totul în Olanda este în principiu închis între orele 17.00 şi 5.00”, în afară în special de magazinele esenţiale.

În cazul României, autoritățile au anunțat că impun o carantină de 14 zile pentru cei care revin din cele șapte țări aflate în sudul Africii. Aceștia vor putea să iasă din carantină, doar dacă prezintă un test negativ. În plus, cetățenii celor șapte țări africane nu pot intra pe teritoriul țării. 

Ne pregătim să vedem ce se va întâmpla în perioada următoare. Nu putem exclude apariţia de cazuri şi în România.

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila:

Ce se știe până acum despre Omicron 

Specialiștii din Africa de Sud, dar și din Marea Britanie au avertizat că noua tulpină are un număr mare de mutații, care par periculoase, deoarece permit virusului să evite sistemul imunitar și să se transmită mai ușor.  Urmează însă să fie făcute mai multe cercetări. 

OMS a anunțat că, în acest moment, e clar că noua tulpină prezintă un risc mai mare de reinfectare decât alte variante și va fi nevoie de săptămâni pentru a înțelege modul în care Omicron poate avea impact asupra diagnosticului, terapiei și vaccinurilor.

Potrivit profesorului Sir Andrew Pollard, directorul Oxford Vaccine Group, citat de The Guardian, noua tulpină este puțin probabil să ”repornească” pandemia într-o populație care a fost vaccinată pe scară largă.

Iar în acest timp, compania farmaceutică Moderna a anunțat că plănuiește să dezvolte o doză de rapel care să asigure protecția în fața acestei variante. 

Mutaţiile variantei Omicron sunt îngrijorătoare şi de câteva zile avansăm cât mai repede posibil pentru a ne executa strategia de a lupta împotriva acestei variante.

Stéphane Bancel, director executiv al Moderna:

Și compania germană BioNTech, care a dezvoltat împreună cu Pfizer primul vaccin anti-COVID aprobat UE, a transmis că studiază varianta Omicron, iar „cel mai târziu în două săptămâni” sunt așteptate rezultate ale unor studii care să arate dacă aceasta ocolește protecția asigurată de vaccin. În cazul în care scenariul se confirmă, compania a precizat că poate produce și distribui o versiune actualizată a vaccinului său în termen de 100 de zile. 

Read More

Lasă un răspuns