Alexandru Rafila anunţă când va fi introdus certificatul COVID: Nu o să-i mai spunem certificat verde

Alexandru Rafila anunţă când va fi introdus certificatul COVID: Nu o să-i mai spunem certificat verde

Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat sâmbătă, în conferinţa de presă de la Guvern, că soluţia legislativă privind introducerea certificatului COVID va fi adoptată până la sfârşitul anului, informează Agerpres.

Alexandru Rafila a precizat că nu se mai spune certificat verde, ci certificatul COVID. „Nu se mai spune certificatul verde, pentru că certificatul verde original, ca să înţeleagă toată lumea, se referă la documentul adoptat de către Parlamentul European şi se referă la călătoria între statele membre”, a spus ministrul sănătăţii.

Alexandru Rafila a anunţat când va fi introdus certificatul COVID.

„Vom încerca să găsim pentru certificatul COVID o soluţie legislativă, care să stabilească un cadru foarte clar pentru toată lumea, iar introducerea acestui certificat să poată să fie făcută atunci când există o creştere susţinută, un anumit interval de timp, de exemplu trei săptămâni”, a spus Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, renunţarea la utilizarea acestui certificat verde complet, adică presupune vaccinare, testare sau trecerea prin boală, să fie făcut atunci când există o scădere de mai multe săptămâni consecutiv şi se atinge un anumit nivel al incidenţei cumulate.

„Toate aceste lucruri, detaliile tehnice, dacă vreţi, cifrele vor fi stabilite de colegii de specialitate de la Institutul Naţional de Sănătate Publică”, a declarat Alexandru Rafila.

Vom hotărî împreună dacă e o soluţie din partea Guvernului sau va ajunge direct în Parlament. Noi trebuie să creăm cadrul, să nu legăm soluţia legislativă de introducere, introducerea, pe baza unui altgoritm, aşa cum v-am spus, dar soluţia legislativă ar trebui să fie luată până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare, până la finele acestui an.

Alexandru Rafila:

„Rămâne să discutăm cu toate instituţiile implicate, oricum lucrul ăsta va trebui discutat şi în cadrul Coaliţiei, trebuie asumat din punct de vedere politic, încât să răspundem acestei urgenţe de sănătate publică şi să creăm un mecanism transparent şi predictibil şi cunoscut de utilizare a acestui certificat COVID, care nu trebuie să fie în niciun fel discriminator”, a declarat Rafila.

În ce condiţii se va dezactiva certificatul COVID

El a precizat că dezactivarea certificatului COVID ar urma să aibă o dublă cheie de control. „Nu este vorba numai de scăderea numărului de cazuri, timp de 3 săptămâni, să spunem, un exemplu, nu trebuie să-l luaţi ca atare, ci şi de atingerea unei incidenţe cumulate foarte mici care nu mai reprezintă o problemă pentru sănătatea publică. Vă dau o cifră, tot aşa, ca şi exemplu, (…) să zicem o incidenţă sub 0,5 ar putea să fie convenabilă”, a explicat Rafila.

„Problema mare în România a fost legată de sentimentul de obligativitate, de coerciţie, care a fost cuplat cu acest instrument, care, vedeţi, nu se mai numeşte certificat verde, pentru că UE l-a desemnat să fie doar pentru libera circulaţie între statele membre şi atunci încercăm să-l adaptăm să spunem că este certificat COVID. Dar, cred că toată lumea îşi dă seama că e mult mai puţin periculos să te vaccinezi decât să nu o faci sau să trebuiască să te testezi foarte frecvent”, a spus Rafila.

Întrebat ce se va întâmpla dacă vor exista cazuri de angajaţi daţi afară după introducerea obligativităţii certificatului COVID la locul de muncă, ministrul a subliniat că scopul introducerii certificatului nu este acela de a împiedica dreptul la muncă. „Scopul introducerii acestui certificat COVID este să frânezi rapid o creştere a numărului de cazuri, este un scop de sănătate publică pentru un anumit interval de timp”, a declarat el.

Rafila a precizat că, cel puţin, pentru personalul medical „nu o să pună nimeni problema ca personalul medical să fie suspendat în vreun fel”. „Aici, noi acţionăm ca şi Guvern al României, nu vreau să vă spun punctul de vedere al PSD, vă spun punctul meu de vedere, ca şi profesionist în sănătate, nu este potrivit, mai ales când discutăm de urgenţe de sănătate publică să pui în discuţie suspendarea personalului medical”, a completat ministrul sănătăţii.

Read More

Lasă un răspuns