DSU: 41 din cei 84 de pacienți COVID transferați de România în străinătate au murit. În ce țară au ajuns cei mai mulți dintre bolnavi

DSU: 41 din cei 84 de pacienți COVID transferați de România în străinătate au murit. În ce țară au ajuns cei mai mulți dintre bolnavi

Aproape jumătate dintre pacienţii infectați cu SARS-CoV-2 trimiși de România să fie tratați în străinătate au decedat, arată o statistică a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), obținută de news.ro. În plin val patru al pandemiei, când secțiile de Terapie Intensivă din toată țara nu mai făceau față numărului mare de bolnavi aflați în stare gravă, România a transferat în alte țări 84 de pacienți, cei mai mulți în Ungaria.

Cei 84 de pacienți infectați cu noul coronavirus au început să fie transferați în unități medicale din afara țării din luna octombrie.

47 dintre aceștia au ajuns în spitale din Ungaria. Au mai fost transferaţi 18 pacienţi în Germania, 9, în Polonia, 4, în Italia şi câte doi, în Austria, Danemarca şi Cehia.

DSU a anunțat însă că aproape jumătate dintre pacienţii transferaţi în străinătate au pierdut lupta cu virusul.

„Vă facem cunoscut că, până în prezent, 41 de pacienţi cu COVID-19 transferaţi în unităţi spitaliceşti din afara României au decedat”, a transmis instituţia, care nu a oferit date cu privire la vârstele bolnavilor, dacă erau bărbaţi sau femei şi nici nu a precizat dacă erau sau nu vaccinaţi, invocând Regulamentul UE 679/2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal.

„De asemenea, art. nr. 21 din Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului, cu modificările şi completările ulterioare, prevede că toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale chiar şi după decesul acestuia”, a menționat DSU.

Transferul pacienţilor COVID-19 aflaţi în stare gravă a început pe 14 octombrie. Prima ţară cu care s-a încheiat un acord în acest sens a fost Ungaria, dispusă să preia 50 de pacienţi.

La acel moment, nu mai era niciun pat liber în secţiile de ATI din România de zile întregi, iar numărul pacienţilor care aveau nevoie de îngrijire de Terapie Intensivă era în creştere constantă.

De altfel, în octombrie era atins vârful valului al patrulea al pandemiei, când s-au înregistrat recorduri de infectări şi decese. Pe 19 octombrie, autoritățile au raportat 18.863 de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi 574 de decese. De asemenea, 1.805 pacienţi se aflau internaţi în secțiile de Terapie Intensivă din țară.

Autorităţile naţionale au decis să suporte de la bugetul de stat toate cheltuielile privind transferul bolnavilor în străinătate, dar şi repatrierea, indiferent dacă este vorba de pacienți vindecaţi sau care au decedat.

Read More

Lasă un răspuns