Sondaj UNICEF. Tinerii își petrec majoritatea timpului pe rețelele de socializare, dar nu au încredere în acestea

Sondaj UNICEF. Tinerii își petrec majoritatea timpului pe rețelele de socializare, dar nu au încredere în acestea

În mijlocul pandemiei de COVID-19, generația mai tânără are mai multă încredere în oamenii de știință și mai puțin în informațiile răspândite pe rețelele de socializare, potrivit unui sondaj internațional realizat de UNICEF și Gallup, în rândul a peste 21.000 de copii și adulți, sondaj publicat cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului – 20 noiembrie.

Sondajul a fost realizat în cadrul proiectului Changing Childhood și este primul de acest gen care caută să afle părerea mai multor generații despre lume, în general, și despre ce înseamnă să fii copil în zilele noastre. Acesta a inclus peste 21.000 de persoane din două grupe de vârstă (15-24 de ani și cei de la 40 de ani în sus), provenind din 21 de țări. S-au realizat sondaje reprezentative la nivel național în țări din toate regiunile – Africa, Asia, Europa, America de Nord și America de Sud – și din toate categoriile de venit.  

Sondajul – realizat în timpul pandemiei  (februarie-iunie 2021) – remarcă faptul că tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani, au în general, mai multă încredere în guvernele țărilor lor, în oamenii de știință și în presa internațională ca surse de informații fiabile. 

Deși folosesc adesea platformele sociale – 45% dintre tineri spun că se bazează pe ele pentru a fi la curent cu evenimentele curente, doar 17% dintre tineri spun că au „multă” încredere în acestea în ceea ce privește furnizarea de informații fiabile. 

În contrast, generațiile mai în vârstă se bazează pe televiziune pentru a rămâne informate, iar cei peste 40 de ani spun că apelează la mass-media tradiționale, cum ar fi radioul și ziarele. 

În ce instituții au încredere tinerii

Sondajul mai arată că peste 60% dintre tineri au cea mai mare încredere în medici și lucrători din domeniul sănătății pentru a le oferi informații corecte. La fel de multă încredere au și în oamenii de știință – 56%. 

În medie, mai puțin de jumătate (45%) spun că au mare încredere în familie și prieteni pentru informații corecte, iar unul din trei tineri cu vârsta între 15 și 24 de ani are încredere în mass-media naționale (37%) și internaționale (36%).  

De asemenea, sondajul arată că tinerii de astăzi sunt conștienți de problemele cu care se confruntă lumea. 

Așadar, majoritatea tinerilor identifică o serie de riscuri serioase la care sunt expuși copiii în mediul online, precum vizionarea de conținut violent sau explicit din punct de vedere sexual (78%) sau bullying-ul (79%).  

În timp ce 64% dintre tinerii din țările cu venituri mici și medii cred că, la maturitate, copiii din țara lor vor avea o situație economică mai bună decât cea a părinților lor, tinerii din țările cu venituri mari cred într-o mică măsură în progresul economic. În aceste state, mai puțin de o treime dintre tinerii respondenți afirmă că, la vârsta maturității, copiii din zilele noastre vor avea o situație economică mai bună decât cea a părinților lor. 

Anxietatea și depresia, frecvente în rândul tinerilor

În plus, sondajul mai dezvăluie că peste o treime dintre tineri declară că se simt adesea nervoși sau anxioși și aproape unu din cinci spune că se simte deseori deprimat sau are un interes scăzut pentru orice fel de activitate.  

În medie, 59% dintre tineri declară că, în zilele noastre, copiii sunt supuși presiunii de a reuși mai mult decât părinții lor în copilărie.  

Sondajul constată și faptul că tinerii vor să vadă progrese mai rapide în lupta împotriva discriminării, mai multă cooperare între țări și să fie ascultați de către factorii de decizie.  

În medie, aproape trei sferturi dintre tinerii care sunt conștienți de schimbările climatice cred că guvernele ar trebui să ia măsuri importante pentru a le combate. Proporția este și mai ridicată în țările cu venituri mici și medii (82%) unde se așteaptă ca impactul schimbărilor climatice să fie cel mai grav.  

Copiii vor să fie ascultați de liderii politici 

În aproape toate țările incluse în sondaj, majoritatea tinerilor declară că țările lor ar fi mai puțin expuse amenințărilor precum COVID-19 dacă guvernele s-ar coordona cu alte state, în loc să acționeze pe cont propriu. 

De asemenea, în medie, 58% dintre persoanele de 15-24 de ani cred că este foarte important ca liderii politici să asculte copiii. 

„Nu putem ști ce gândesc tinerii dacă nu îi întrebăm. Sondajul UNICEF subliniază importanța consultării generației viitoare și a înțelegerii perspectivelor sale”, a afirmat Joe Daly, partener principal în cadrul Gallup. 

Copiii de astăzi sunt liderii de mâine; este esențial ca generațiile mai mari să își asume rolul ce le revine pentru a ne asigura că lăsăm o lume mai bună copiilor noștri.

Joe Daly, Gallup:

Sondajul identifică și anumite zone în care se remarcă o puternică aliniere între generațiile tinere și cele mai în vârstă – în special referitor la climă, importanța educației, cooperarea internațională și implicarea copiilor. La polul opus, optimismul, abordarea dintr-o perspectivă globală și recunoașterea progreselor istorice reprezintă câteva dintre clivajele cele mai profunde.   

Read More

Lasă un răspuns