Cum a devenit Elveția, „o țară ca oricare alta”. Violențe și politicieni amenințați cu moartea înaintea referendumului pentru certificatul verde

Cum a devenit Elveția, „o țară ca oricare alta”. Violențe și politicieni amenințați cu moartea înaintea referendumului pentru certificatul verde

Electoratul elvețian este chemat, duminică, la urne, pentru a se pronunța asupra unei serii de modificări aduse legii Covid, inclusiv asupra temeiului legal al certificatului Covid, transmite La Stampa, citată de Rador, potrivit G4Media. Conform ultimelor sondaje, referendumul ar urma să treacă cu 61% dintre voturi.

Electoratul elvețian este primul din lume care votează certificatul verde, țara fiind cunoscută pentru sistemul democratic direct și referendumurile frecvente.

Aceasta nu este prima dată când elvețienii votează măsuri de sănătate pentru combaterea pandemiei: pe 13 iunie, legea coronavirusului a fost supusă votului popular, fiind acceptată cu peste 60% din voturi.

De data aceasta, cetățenii vor fi chemați la urne pentru a vota introducerea obligativității certificatului verde, în Legea Covid, votată în luna iunie. Acest punct a atras critici și manifestații violente din partea populației.

O campanie marcată de violențe. Elveția, „o țară ca oricare alta”

Elveția, un exemplu de democrație și consens nu a fost nici ea ferită de proteste și ostilitate împotriva măsurilor COVID. Unii politicieni se află sub protecția poliției din cauza insultelor și a amenințărilor cu moartea pe care le-au primit, fiind vizat inclusiv ministrul sănătății Alain Berset, scrie The Local.

Am observat o creștere a numărului de amenințări, de la începutul pandemiei, cu o agresivitate fără precedent.

Poliția federală elvețială, potrivit AFP, citat de The Local.

Din cauza demonstrațiilor de stradă anti-vaccinare, autoritățile din Berna au ridicat garduri în jurul Guvernului și al Parlamentului. Protestele de acest gen, au loc cu o frecvență crescută pe tot teritoriul țării.

De regulă, aceste manifestații sunt conduse de așa-numiții „freedom ringers”, niște bărbați îmbrăcați în cămăși albe, îmbrodate cu flori de colț și cu două clopote de vacă agățate de un jug ținut pe umeri.

Sociologii spun că cei care îi urmează pe „freedom ringers” provin din mai multe categorii sociale, însă sunt predominant bărbați tineri, cu orientări de dreapta. Unele demonstrații au dus chiar și la confruntări violente cu polițiștii, care au fost nevoiți să folosească psitoalele cu gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimile.

Pascal Sciarini, un expert în științe politice din Geneva spune că în Elveția, cunoscută pentru sistemul democratic direct „există mijloace instituționale de exprimare care tind să tempereze formele de protest mai violente”.

Când vezi ce se întâmplă pe stradă este clar că se schimbă comportamentele. Elveția a devenit o țară ca oricare alta. Nu mai este un teritoriu al consensului, așa cum ne place să credem.

Pascal Sciarini, expert în științe politice

În acest climat ostil, observatorii au avertizat că votul de Duminică ar putea tensiona și mai tare situația și chiar să declanșeze violențe în rândul anti-vacciniștilor, dacă rezultatul nu le va fi unul favorabil.

Opozanții certificatului verde se tem de „apartheid”

De partea cealaltă, cei care se opun inișiativei spun că certificatul va crea un sistem „apartheid”, comparând interdicțiile pentru nevaccinați cu segregarea rasială din Africa de Sud.

„Această lege este discriminatorie. Va crea o societate cu două viteze”, spune Agnes Aedo, purtător de cuvânt al organizației „Prietenii Constituției”, care a și inițiat referendumul.

Toate partidele politice din Elveția susțin legea, cu excepția Partidului Popular Elvețian. SVP este cel mai mare partid din Elveția, iar unii dintre reprezentanții săi, inclusiv Ministrul de Finanțe, Ueli Maurer, au fost văzuți îmbrăcați în „freedom ringers”.

Conform ultimelor sondaje, se aşteaptă ca noua versiune a legii să fie aprobată de 61% dintre alegători. 38% împotrivă și 1%, rămân nehotărâți.

Read More

Lasă un răspuns