Varianta Delta reduce la 40% eficienţa vaccinurilor împotriva transmiterii COVID, anunță OMS

Varianta Delta reduce la 40% eficienţa vaccinurilor împotriva transmiterii COVID, anunță OMS

Varianta Delta a COVID, mult mai contagioasă, a scăzut la 40% eficienţa vaccinurilor împotriva transmiterii virusului, a avertizat miercuri directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), relatează AFP, citată de News.ro. Înainte de apariţia acestei tulpini, în India, în urmă cu mai puțin de un an, vaccinurile reduceau transmiterea cu aproximativ 60%, potrivit OMS.

”Vaccinurile salvează vieţi, dar nu împiedică în totalitate transmiterea COVID. Există date care sugerează că, înainte de apariţia variantei Delta, vaccinurile reduceau transmiterea cu aproximativ 60%. Odată cu Delta, acest (nivel) a scăzut la 40%”, a subliniat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.

Experul OMS a mai atras atenția că vaccinarea nu înseamnă că nu mai sunt necesare alte precauții.

”În numeroase ţări şi comunităţi, ne temem că ar exista ideea falsă potrivit căreia vaccinurile au pus capăt pandemiei şi că oamenii care s-au vaccinat nu mai au nevoie de alte precauţii”, a declarat directorul OMS.

Tedros a vorbit în conferința de presă și despre situaţia din Europa, lovită în plin de al cincilea val COVID, cauzat de o rată scăzută a vaccinării şi de o relaxare prematură a restricțiilor, în pofida dominaţiei variantei Delta în regiune.

”Săptămâna trecută, peste 60% dintre infecţiile şi morţile din cauza COVID în lume au avut loc în Europa. Acest număr enorm de cazuri se repercutează într-o povară de nesuportat a sistemelor de sănătate şi personalului din sănătate epuizat”, a spus expertul OMS.

Potrivit unor date colectate de AFP, Europa este cea mai afectate regiune din lume de pandemie. Continentul a înregistrat într-o săptămână peste 2,5 milioane de cazuri şi aproape 30.000 de morţi, iar această tendinţă rămâne în creştere.

Marți, OMS Europa a tras un semnal de alarmă cu privire la ”acapararea” Europei de COVID, avertizând că ar putea număra încă 700.000 de morți din cauza virusului până în primăvară.

Până în prezent, s-au înregistrat 1,5 milioane de decese asociate COVID.

Foto: Epa

Read More

Lasă un răspuns