Slovacia, a doua țară europeană care intră în lockdown național. „Situația este gravă”

Slovacia, a doua țară europeană care intră în lockdown național. „Situația este gravă”

Guvernul slovac a anunțat miercuri că a decis să impună un lockdown pentru toți cetățenii timp de două săptămâni, pentru a ține sub control creșterea puternică a cazurilor de COVID-19, relatează Reuters, citată de Agerpres. Țara urmează astfel exemplul Austriei, care a intrat oficial, de luni, în lockdown pentru trei săptămâni.

Restricţiile impuse de Slovacia vor fi aplicate atât nevaccinaţilor, cât şi vaccinaţilor și vor include, printre altele, închiderea restaurantelor şi magazinelor neesenţiale.

Premierul slocav Eduard Heger a anunțat că oamenii vor putea ieși din casă doar pentru cumpărăturile de strictă necesitate, pentru a merge la serviciu, la şcoală şi la medic.

Situaţia va fi reevaluată după 10 zile, iar de orice posibilă relaxare a restricţiilor vor beneficia numai persoanele vaccinate şi cele trecute prin boală.

Slovacia, țară cu aproximativ 5,5 milioane de locuitori, se confruntă cu o creștere dramatică a numărului de cazuri, iar numărul spitalizărilor a atins un nivel critic. Marți au fost înregistrate peste 10.000 de noi cazuri de COVID-19.

Slovacia are a treia cea mai redusă rată a vaccinării în UE, după Bulgaria şi România – mai puțin de 50% din populație s-a vaccinat.

Anterior, guvernul de la Bratislava stabilise deja restricţii pentru nevaccinaţi, pentru a crește interesul pentru vaccinare.

„Situaţia este gravă. Am ajuns aici pentru că măsurile existente nu au fost respectate”, a spus premierul Eduard Heger, citat de Reuters.

Preşedinta Zuzana Caputova a transmis marţi un mesaj emoţionant către populaţie, afirmând că ţara pierde lupta cu COVID-19 şi are nevoie de un lockdown pentru că sistemul ei sanitar este copleşit.

În prezent, Slovacia are o rată de incidenţă de 1.296 de cazuri de COVID-19 la 100.000 de locuitori în ultimele şapte zile – cea mai ridicată din lume.

Read More

Lasă un răspuns