Rusia anunță extinderea gamei de vaccinuri Sputnik, care va include un ser pentru adolescenți și un spray nazal

Rusia anunță extinderea gamei de vaccinuri Sputnik, care va include un ser pentru adolescenți și un spray nazal

Ministerul rus al Sănătății înregistrează, miercuri, un nou vaccin anti-COVID din gama Sputnik. Este vorba despre un ser care se va administra adolescenților cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, primele doze urmând să fie disponibile la finalul anului, a anunțat vicepremierul Tatiana Golikova, relatează Reuters, potrivit Agerpres. Gama va include și un spray nazal anti-COVID.

Vaccinul destinat adolescenților se va numi Gam-COVID-Vac M și este dezvoltat de Centrul Gamaleia, același care a creat și vaccinul Sputnik V. Studiile clinice pentru acest ser au început în luna iunie. Adolescenții cu vârste mai mici de 15 ani vor avea nevoie de acordul părinților pentru a fi vaccinați.

Între timp, președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat miercuri că a fost vaccinat cu doza booster, în condițiile în care au trecut șase luni de la doza inițială a vaccinului Sputnik V, iar nivelul anticorpilor a scăzut.

Liderul de la Kremlin a dezvăluit că a doua zi după vaccinare a folosit un spray nazal anti-COVID, aflat încă în faza testelor, potrivit The Moscow Times.

„Am pulverizat sprayul într-o nară, apoi în cealaltă. Am stat acolo 15 minute și totul s-a terminat. Nu am simțit nimic, pur și simplu nimic”, a declarat Putin.

Totodată, Vladimir Putin a făcut din nou apel la cetățeni să se vaccineze inclusiv cu dozele suplimentare pentru a combate actualul val al pandemiei, care a provocat cele mai multe victime de până acum, peste 1.000 de decese fiind înregistrate zilnic în ultimele săptămâni.

Președintele rus a adăugat însă că se opune în continuare vaccinării obligatorii.

Doar 37% din populația Rusiei este vaccinată complet, potrivit datelor citate de The Moscow Times.

Foto: EPA

Read More

Lasă un răspuns