Pfizer acuză o angajată că a furat documente cu informații secrete despre vaccinul anti-COVID

Pfizer acuză o angajată că a furat documente cu informații secrete despre vaccinul anti-COVID

Reprezentanții companiei Pfizer au depus la un tribunal din California o plângere în care acuză o angajată că ar fi încărcat într-un cont Google Drive peste 12.000 de fișiere, inclusiv „zeci” de documente cu informații confidențiale despre vaccinul anti-COVID, care ar fi urmat să ajungă la o altă companie farma, Xencor Inc., relatează Bloomberg Law.

Potrivit plângerii, Chun Xiao (Sherry) Li, care este descrisă drept „viitoare fostă angajată” a companiei, ar fi sustras documente care includ o gamă largă de informații, printre care analiza studiilor privind vaccinurile și planuri de dezvoltare pentru noi medicamente.

În adresa către instanță, reprezentanții companiei americane solicită un ordin temporar de restricție, prin care angajata să fie împiedicată să folosească, să dezvăluie, să transmită sau să modifice orice informații confidențiale pe care le deține. De asemenea, Pfizer cere ca Li să ofere unui consilier al companiei accesul la conturile ei personale Google Drive și la toate dispozitivele ei de calcul.

Pfizer ia foarte în serios protecția informațiilor sensibile și confidențiale. Protejarea acestor informații este esențială pentru inovația științifică, permițându-ne în cele din urmă să facem progrese în beneficiul pacienților.

Purtător de cuvânt al Pfizer:

În luna octombrie a acestui an, Pfizer a implementat o tehnologie care monitorizează când angajații încarcă fișiere pe platforme precum Google Drive, iar în aceeași lună, angajata ar fi fost prinsă transferând 12.000 de fișiere de pe laptopul ei de serviciu într-un cont Google Drive, se mai precizează în plângerea adresată instanței.

De asemenea, compania farmaceutică meționează că analiză digitală a e-mailului lui Li a scos la iveală că aceasta a avut un interviu și o ofertă de angajare din partea Xencor. Când a fost confruntată, femeia ar fi recunoscut că a transferat fișierele și a susținut că a făcut acest lucru pentru a-și organiza documentele offline pentru uzul ei personal, dar nu le-a copiat și nici nu le-a trimis în altă parte, mai scrie în plângerea formulată de companie.

Totodată, reprezentanții Pfizer afirmă că ulterior Li a șters toate fișierele salvate în contul ei Google Drive, detaliu pe care l-ar fi dezvăluit atunci când i s-a cerut să predea hard diskul extern și laptopul personal.

Potrivit Pfizer, Chun Xiao (Sherry) Li a început să lucreze pentru companie în 2006, în China, după care a fost transferată la San Diego în 2016. Ea a semnat un acord de confidențialitate ca parte a contractului său.

Bloomberg notează că Li nu a răspuns imediat la o solicitare de a transmite un punct de vedere, iar un purtător de cuvânt al companiei Xencor a menționat că aceasta nu este parte din proces și a refuzat să facă alte comentarii.

Secretele comerciale sunt o problemă delicată când vine vorba despre vaccinurile anti-COVID. Potrivit sursei citate, dezvăluirea secretelor comerciale ar putea ajuta producătorii din alte zone ale lumii să fabrice versiuni similare ale vaccinurilor create de Pfizer, care s-a pronunțat împotriva unei derogări internaționale privind protecția proprietății intelectuale asupra tratamentelor și vaccinurilor împotriva coronavirusului.

Read More

Lasă un răspuns