OMS: Vaccinurile ar trebui oferite cu prioritate țărilor sărace înaintea imunizării copiilor

OMS: Vaccinurile ar trebui oferite cu prioritate țărilor sărace înaintea imunizării copiilor

Organizația Mondială a Sănătății este de acord cu vaccinarea anti-COVID a copiilor și adolescenților, dar susține că distribuirea echitabilă la nivel global a serurilor ar trebui să fie pe primul loc, potrivit Politico. Mai multe țări au aprobat vaccinarea în cazul copiilor, unele dintre ele începând și imunizarea celor sub 12 ani.

Într-un document publicat miercuri de OMS, care cuprinde reglementări provizorii privind vaccinare copiilor, OMS a declarat că țările ar trebui să ia în considerare „beneficiile individuale și populaționale” ale vaccinării copiilor și adolescenților „în contextul lor epidemiologic și social specific.”

Cu toate că susține vaccinarea copiilor, OMS a concluzionat, pe baza datelor disponibile, că adolescenţii și copiii prezintă un risc mai redus de a dezvolta forme severe de COVID-19, astfel că statele ar trebui să prioritizeze vaccinarea adulţilor şi distribuirea dozelor de vaccin în cadrul mecanismului COVAX pentru a ajunge în ţările mai sărace.

Astfel, experții OMS recomandă ca țările să ia în calcul vaccinarea completă – inclusiv cu doza ”booster” – a adolescenților și copiilor aflați în categoria cu cel mai mare risc, înainte de a începe administrarea la cei care prezintă un risc scăzut de a face o formă severă.

Reglementările provizorii ale OMS au fost publicate în contextul în care mai multe agenţii de reglementare autorizează utilizarea anumitor vaccinuri în cazul copiilor. Printre acestea se numără agenţii din Statele Unite, China, Uniunea Europeană, India, Israel şi, cel mai recent, Canada.

Statele Unite au aprobat la finalul lunii octombrie vaccinul anti-COVID de la Pfizer pentru grupa de vârstă 5-11 ani, iar la o săptămână de când a lansat campania de vaccinare, aproximativ 1 milion de copii din această grupă de vârstă a fost imunizată.

Marți, 23 noiembrie, Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, a anunţat într-o conferință de presă că au început pregătirile logistice pentru vaccinarea anti-COVID la grupa de vârstă 5-11 ani, având în vedere că vaccinul Pfizer urmează să fie autorizat la sfârşitul acestei săptămâni.

Foto: Epa

Read More

Lasă un răspuns