Un nou efect secundar descoperit la infectarea COVID-19: Durerea NU mai poate fi simțită – Cât de grav este

Un nou efect secundar descoperit la infectarea COVID-19: Durerea NU mai poate fi simțită – Cât de grav este

Medicii elvețieni de la Spitalul Universitar din Geneva (HUG) au observat că la unii pacienți bolnavi de cancer și care aveau dureri foarte mari , acestea au scăzut semnificativ sau chiar au dispărut în primele zile după ce au fost confirmate cu coronavirus. Concluziile au fost prezentate de o echipă multidisciplinară de medici într-un studiu de caz care a apărut în revista științifică internațională „Pain”, nefiind dat încă publicității. Aceștia au dezvăluit , pentru prima dată, că infecția cu coronavirus poate reduce semnificativ, deși trecător, durerea la câțiva pacienți bolnavi de cancer care sufereau de forme severe de COVID-19, potrivit news-medical.net.

După ce trei bărbați cu vârste cuprinse între 67 și 84 de ani au fost monitorizați „din cauza unor dureri oncologice severe, fără reacție la tratamentul cu opioide, s-a observat o reducere sau chiar dispariția durerii la scurt timp după infectarea cu coronavirus. Fenomenul a fost temporar, pentru că , pe măsură ce pacienții bolnavi de cancer se vindecau de COVID-19, durerea a reapărut.

Aceiași medici care au anunțat acest efect secundar COVID-19 legat de dispariția temporară a durerii au ajuns la concluzia unui alt efect grav foarte important în cazul infectării cu coronavirus: faptul că bolnavii cu forme severe nu percep dificultățile respiratorii (dispnee) cu care se confruntă, la prezentarea la spital, în ciuda nivelurilor de oxigen mai scăzute decât cele normale. Este vorba de fenomenul extrem de periculos ”happy hypoxemia” sau hipoxemie silențioasă, ce însoțește COVID-19. Cu cât hipoxemia este mai severă, cu atât mortalitatea crește. 

Cazurile observate confirmă că infecția cu SARS -CoV-2 este reponsabilă pentru mult mai multe simptome „atipice” de care nu se știe încă, în special prin efectele pe care le are asupra sistemului nervos, provocând diferite disfuncții.

Medicii Aceștia au avansat și două teorii despre mecanismele pri ncare acționează virusul asupra sistemului nervos central și pot reduce percepția durerii sau a dispneei, până la lipsa acestora în unele cazuri. 

Una di nteorii s-ar datora unei disfuncții la nivelul sistemului nervos cerebral și alta unor disfuncții la nivelul măduvei spinării.

Astfel, reducerea sau chiar eliminarea durerii pe care au simtit-o ar fi din cauza unei disfuncții la nivelul asa-zisului cortex insular, din creier, cu un rol important în „conștientizarea” percepțiilor interne, ca durerea sau dispneea. Medicii spun că în cazul în care COVID-19 sau „furtuna inflamatorie de citokine” provocată de virus au ca efect o disfuncție în acea zonă din creier, atunci este posibil să determine senzația unei dureri mai slabe sau chiar absența durerii, ca și reducerea percepției unei respirații dificile.

Potrivit celei de-a doua teorii, dacă SARS-CoV-2 determină o disfuncție la nivelul măduvei spinării, atunci mesajul nervos care transmite senzația de durere sau de dispnee poate fi alterat direct de virus.

Medicii susțin că, dacă descoperirea va fi confirmată, va ajuta la identificarea unor noi metode, mecanisme de percepție și control și terapie ale durerii.

Read More

Lasă un răspuns