Soțul Angelei Merkel, fost cercetător, dă vina pe „lenea și comoditatea” germanilor pentru rata scăzută de vaccinare

Soțul Angelei Merkel, fost cercetător, dă vina pe „lenea și comoditatea” germanilor pentru rata scăzută de vaccinare

Joachim Sauer, soțul cancelarului german Angela Merkel, deplânge „lenea și comoditatea” compatrioților săi care încă nu s-au vaccinat anti-COVID, ceea ce face ca Germania să aibă o rată de imunizare mai mică decât alte state din Europa de vest. Renunțând la stilul rezervat care l-a caracterizat în cei 16 ani de mandat ai soției sale, Sauer a subliniat că respingerea publică dovezilor științifice nu a fost niciodată atât de vizibilă ca acum, relatează AFP, citată de Agerpres.

Fost profesor de chimie cuantică la Universitatea Humboldt din Berlin și cercetător, Joachim Sauer a făcut aceste comentarii la Torino, unde a fost inclus în Academia de Ştiinţe din Italia.

„Este surprinzător că o treime din populaţie nu respectă dovezile ştiinţifice. Acest fapt se datorează, parţial, leneviei şi comodităţii germanilor. (…) Celălalt grup (de germani nevaccinaţi – n.r.) este constituit din persoane care respectă o convingere personală, un fel de reacţie ideologică la ceea ce ei consideră o dictatură a vaccinării”, a declarat soțul Angelei Merkel într-un interviu pentru publicația italiană La Repubblica, preluat de cotidianul german Die Welt.

Joachim Sauer a remarcat că această atitudine se poate observa la „toate nivelurile de educaţie, inclusiv pentru universitari, medici şi oameni de ştiinţă”.

”Respingerea cunoştinţelor ştiinţifice (…) nu a fost niciodată atât de evidentă ca acum”, a adăugat fostul cercetător, adăugând că omenirea este martora unui „succes al științei” în condițiile în care ”nimeni nu ar fi pariat că vom avea un vaccin într-un timp atât de scurt. A fost un miracol”.

În cei 16 ani în care Angela Merkel a fost cancelar al Germaniei, funcție pe care o va părăsi în curând, Joaquim Sauer a evitat să comenteze subiecte politice și chiar să o însoțească pe soția sa în vizitele oficiale.

Cu aproximativ 68% din populație vaccinată cu schema completă, o rată mult mai scăzută față de alte state din Europa occidentală, Germania se confruntă cu un val agresiv al pandemiei. Săptămâna trecută, a fost depășit pragul zilnic de 65.000 de cazuri de COVID-19, iar spitalele încep să se umple cu pacienți, mulți dintre ei nevaccinați.

Într-un nou apel la vaccinare, ministrul sănătăţii, Jens Spahn, a declarat luni că până la finalul acestei ierni, locuitorii Germaniei vor „vaccinaţi, vindecaţi sau morţi”, în contextul răspândirii accelerate a variantei Delta. Asta după ce la finalul săptămânii trecute, același ministru german declara că posibilitatea instituirii unui lockdown nu este exclusă de autorități, iar o eventuală carantină ar urma să-i includă și pe cei vaccinați.

Foto: EPA

Read More

Lasă un răspuns