Rafila, propus pentru ministerul Sănătății: „ Pregătirile pentru valul cinci trebuie să înceapă imediat”

Rafila, propus pentru ministerul Sănătății: „ Pregătirile pentru valul cinci trebuie să înceapă imediat”

Alexandru Rafila, deputatul PSD, care a fost nominalizat pentru funcția de ministru al Sănătății a declarat, marți, că are în program creșterea accesibilității la testarea COVID pentru orice persoană care bănuiește că ar putea fi infectată. Rafila a spus că trebuie începute imediat pregătirile pentru valul cinci pentru a diminua efectele acestuia.

„Pregătirile pentru valul cinci trebuie să înceapă imediat. Nu știu dacă o să evităm valul cinci dar trebuie un val cinci cu o amplitudine cât mai mică și cu cât mai puține decese”, a declarat Alexandru Rafila, marți, într-o scurtă conferință de presă susținută în fața ministerului Sănătății.

Deputatul PSD propus pentru funcția de ministru a mai spus că în valul 4 numărul mare de pacienți cu forme grave ale bolii a fost cauzat de prezentarea tardivă la medic, așa cum arată și raportul OMS.

„Soluțiile sunt de dezvoltare a serviciilor ambulatorii. Trebuie să ne ajute medicii de familie și atât cât se poate tratamentul de administrat corect în ambulatoriu. Să încetăm cu medicația care nu are de-a face cu infecția și care e practicată pe scară largă în România – medicația de acasă”, a mai precizat acesta.

Alexandru Rafila a mai declarat că în valul 4 România a fost pe primul loc în lume, iar unul dintre motive este neîncredere oamenilor în sistemul medical.

„Noi am fost pe primul loc în lume în ceea ce privește numărul de decese raportat la populație și lucrul acesta nu este întâmplător pentru că această neîncredere a oamenilor în sistemul de sănătate în general a făcut ca ei să se prezinte foarte târziu la medic și lucrul acesta trebuie să se schimbe”, a mai subliniat Rafila.

Ministrul propus pentru Sănătate a mai adăugat că are în program și creșterea accesibilității la testare.

„Orice persoană care bănuiește că ar putea fi infectată trebuie să se testeze. (…) Trebuie să vă uitați la doi parametrii, la doi indicatori, unul este numărul de teste, unde trebuie să încurajăm, am în program această creștere accesibilității la testare. În mediul rural sunt puține locuri. Chiar dacă a scăzut numărul de teste vă rog să vă uitați și la proporția de teste pozitive din totalul testelor efectuate , avem în jur de 8% și am plecat de la 25%, deci este o scădere de circa trei ori a proporției de teste pozitive”, a mai punctat acesta.

Read More

Lasă un răspuns