Certificatul verde, obligatoriu de mâine la serviciu şi în mijloacele de transport, în Germania. Ce restricții s-au mai luat

Certificatul verde, obligatoriu de mâine la serviciu şi în mijloacele de transport, în Germania. Ce restricții s-au mai luat

Noi măsuri antiepidemice adoptate săptămâna trecută de parlamentul federal intră în vigoare de miercuri, 24 noiembrie, în Germania. Din cauza răspândirii necontrolate a COVID, autoritățile au decis, printre altele, ca certificatul verde să devină obligatoriu la locul de muncă şi pentru folosirea mijloacelor de transport, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

De mâine, persoanele nevaccinate şi cele netrecute prin boală vor trebui să prezinte un test negativ la COVID efectuat cu cel mult 24 de ore înainte pentru a putea merge la job, cu trenul şi avionul, precum şi cu metroul și autobuzele urbane.

Autorităţile locale au luat măsuri pentru implementarea acestor decizii, dar recunosc că verificarea extinsă a certificatelor în transportul public va fi dificilă.

Pe lângă măsurile stabilite la nivel federal, landurile germane au luat şi alte decizii.

De exemplu, guvernul regional al oraşului-stat Berlin, capitală a Germaniei, a înăsprit restricţiile pentru nevaccinaţi pentru accesul în spaţiile publice, în timp ce alte regiuni germane au luat măsuri de limitare a contactelor persoanelor care nu sunt imunizate.

Concret, Senatul din Berlin a decis că persoanele nevaccinate nu mai au voie în centrele comerciale, cu excepţia celor cu produse de primă necesitate. De asemenea, toți cetățenii, inclusiv cei vaccinați, vor trebui să prezinte un test negativ pentru a intra în spaţiile recreative sau de divertisment unde nu se poate purta mască, cum sunt restaurantele.

Compania de transport public din Berlin a anunţat că verificări aleatorii ale certificatelor verzi vor fi efectuate de către controlori, cu sprijinul poliţiei. Călătorii care nu le au vor fi daţi jos din mijloacele de transport şi amendaţi.

Alte landuri federale germane, precum Turingia sau Baden-Württemberg, iau în cacul interdicţii de circulaţie pe timp de noapte, măsură deja în vigoare în Saxonia.

Noile restricţii au fost decise după ce multe spitale din Berlin sunt copleşite de internări şi au fost nevoite să anuleze intervenţiile chirurgicale care nu sunt urgente.

Doar 85 de paturi mai sunt libere la ATI la spitalul berlinez St. Gertraudekrankenhaus, potrivit directorului unității medicale, iar varianta de a tria pacienții nu este exclusă.

Germania are una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din Europa de Vest. Mai exact, doar 68% din populație a fost complet vaccinată. Între timp, țara a înregistrat în ultimele zile cifre ale infectărilor fără egal de la începutul pandemiei, depăşind săptămâna trecută pragul zilnic de 65.000 de cazuri.

Într-un nou apel la vaccinare, ministrul sănătăţii, Jens Spahn a avertizat luni că până la finalul acestei ierni, locuitorii Germaniei vor „vaccinaţi, vindecaţi sau morţi”.

Iar vinerea trecută, ministrul german declara că posibilitatea instituirii unui lockdown nu este exclusă de autorități, iar o eventuală carantină ar urma să-i includă și pe cei vaccinați.

Read More

Lasă un răspuns