Restricții pentru nevaccinați în Slovacia. Premierul Eduard Heger: „Am optat pentru o izolare riguroasă”

Restricții pentru nevaccinați în Slovacia. Premierul Eduard Heger: „Am optat pentru o izolare riguroasă”

Persoanele nevaccinate anti-COVID din Slovacia trebuie să respecte începând de luni, 22 noiembrie, o serie de restricții instituite de autorități în contextul în care țara are una dintre cele mai ridicate rate de incidență a cazurilor de infectare din lume, relatează AFP, citată de Agerpres.

Practic, cei nevaccinați nu mai pot intra în spațiile publice considerate neesențiale, chiar dacă prezintă un test cu rezultat negativ pentru infecția cu coronavirus.

„Am optat pentru o izolare riguroasă a persoanelor nevaccinate, deoarece trebuie să le protejăm”, a explicat premierul Eduard Heger la postul public de televiziune RTVS.

De asemenea, șeful guvernului de la Bratislava a spus că va propune cabinetului său un plan privind vaccinarea obligatorie a vârstnicilor.

„Vaccinarea obligatorie ar fi un pas important în Slovacia, dar ar necesita o justificare medicală”, a precizat preşedintele asociaţiei sindicatelor medicilor, Peter Visolajsky.

Slovacia înregistrează o incidență a infectărilor de 917 cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele şapte zile, potrivit unui bilanț AFP. Țara din Europa centrală ocupă astfel locul patru în lume ca rată a incidenței, după Slovenia, Austria şi Cehia.

Specialiștii pun această situație în special pe seama ratei scăzute de vaccinare.„Restricţiile adoptate sunt încă foarte slabe şi nu sunt la fel de eficiente ca atunci când era fosta variantă a coronavirusului”, este de părere Peter Visolajsky, care crede că aplicarea cu strictețe a restricțiilor, precum și creșterea ritmului vaccinărilor ar putea duce la o scădere a numărului de infectări.

Cu o populație de 5,4 milioane de locuitori, Slovacia are una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din Uniunea Europeană, 45,7%.

Foto: EPA

Read More

Lasă un răspuns