Premierul Olandei, despre violențele de la protestele împotriva măsurilor Covid: „Niște idioți”

Premierul Olandei, despre violențele de la protestele împotriva măsurilor Covid: „Niște idioți”

Premierul olandez Mark Rutte a declarat luni presei olandeze că acțiunile protestatarilor împotriva măsurilor Covid nu au avut „nimic de-a face cu o manifestație”, ci au fost „o pură explozie de violență îndreptată împotriva poliției noastre, împotriva pompierilor noștri, împotriva șoferilor de ambulanță”, potrivit The Guardian.

El i-a calificat drept „idioți” pe cei care au transformat trei seri consecutive de proteste în „violență pură”. Mai mulți polițiști au fost răniți în evenimentele violente care au debutat vineri seară în Rotterdam și care s-au soldat cu circa 130 de persoane arestate.

Mark Rutte, care conduce Olanda din 2010, a spus că va lupta întotdeauna pentru dreptul de a protesta, ca parte a democrației olandeze și a statului de drept, „dar ceea ce nu voi accepta niciodată este că idioții folosesc violență pură împotriva oamenilor care lucrează pentru tine”.

Autoritățile au înăsprit săptămâna trecută și au impus un lockdown de trei săptămâni, după o creștere a numărului de cazuri, într-o perioadă în care întreaga Europă se confruntă cu necesitatea unor măsuri mai dure ca urmare a răspândirii accelerate a virusului.

Guvernul lui Rutte se confruntă cu apeluri din partea politicienilor din opoziție de a merge chiar mai departe, fie prin interzicerea accesului persoanelor nevaccinate în baruri și restaurante, fie prin închiderea tuturor magazinelor neesențiale.

Vinerea trecută, la Rotterdam, sute de manifestanți au incendiat mașini și au aruncat cu pietre în poliție, în ceea ce primarul orașului a numit o „orgie a violenței”. Sâmbătă seara, protestatarii au provocat incendii în Haga și în alte orașe, inclusiv la o școală primară din Roosendaal, în sudul Olandei. Duminică, violențe au fost raportate în orașele din nord precum Groningen și Leeuwarden, Enschede în est și Tilburg în sud, unde protestatarii au aprins focuri de artificii și au vandalizat proprietăți.

Read More

Lasă un răspuns