Peste 2.600.000 de elevi, aşteptaţi de azi la școală în format fizic. Câte unități de învățământ au rămas în sistem online

Peste 2.600.000 de elevi, aşteptaţi de azi la școală în format fizic. Câte unități de învățământ au rămas în sistem online

Elevii din peste 16.000 de unităţi de învăţământ sunt aşteptaţi de luni în sălile de curs, după ce Ministerul Educaţiei a transmis, vineri, că în localităţile în care incidenţa cazurilor de COVID-19 este sub 3 la mie, este posibilă desfăşurarea cursurilor cu prezenţă fizică, chiar dacă procentul personalului vaccinat din şcoală este sub 60%.

„Începând cu data de luni, 22 noiembrie 2021, 16.120 de unităţi de învăţământ (cu personalitate juridică şi structuri arondate) din totalul celor 17.912 existente la nivel naţional, inclusiv unităţile conexe, vor funcţiona cu prezenţă fizică. Numărul total de elevi/preşcolari din aceste unităţi este de peste 2.600.000”, potrivit comunicatului transmis de Ministerul Educaţiei.

Alte 1.792 de unităţi de învăţământ vor continua cursurile în sistem online.

Conform noului ordin comun Educație-Sănătate, semnat și publicat vineri în Monitoru Oficial, întoarcerea la cursurile în format fizic nu mai e condiționată de vaccinarea a peste 60% din personalul școlii, în localitățile unde rata de infectare este sub 3 la mia de locuitori, însă unde rata de infectare e mai mare de 3 la mie, condiționarea rămâne în vigoare.

În contextul în care rata de incidență este în scădere, față de ultima raportare, de acum o săptămână, procentajul școlilor cu prezență fizică a crescut, la nivel național, de la 71,86% la 90%.

„De luni, în România, vor putea merge la şcoală sau la grădiniţă peste 2,6 milioane de elevi. 90% din elevii şi preşcolarii din România, 90%, repet, de luni vor putea să meargă la şcoală sau la grădiniţă cu prezenţa fizică”, a declarat, tot vineri seară, ministrul Sorin Cîmpeanu, la TVR, adăugând că „s-au vaccinat atât de mulţi colegi, încât peste 1.000 de şcoli într-o săptămână au putut să treacă de la online la prezenţă fizică”.

Lista actualizată a școlilor, incluzând ratele de vaccinare ale personalului și modul de funcționare:

Cum vor fi făcute testele de salivă

Ordinul care reglementează utilizarea testelor de salivă pentru elevi şi instrucţiunile privind administrarea lor au fost publicate vineri seară, în Monitorul Oficial.  

Noi instrucțiuni sunt cuprinse în ordinul comun al Ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii care reglementează utilizarea testelor rapide din salivă pentru preşcolari şi elevi, semnat şi publicat vineri seară în Monitorul Oficial. Tot vineri a fost transmis și formularul de exprimare a consimțământului de către părinți sau tutori legali pentru administrarea testelor în școli.

Potrivit regulilor stabilite de autorități, testarea periodică cu teste rapide antigen efectuate din proba de salivă se va realiza în prima și în a patra zi lucrătoare a săptămânii – luni și joi -, înaintea începerii orelor de curs.

Read More

Lasă un răspuns