CNN, despre situația din România lovită în plin de valul patru de COVID: ”Scepticismul la vaccinare nu ajută”

CNN, despre situația din România lovită în plin de valul patru de COVID: ”Scepticismul la vaccinare nu ajută”

„Este necruțător, este necruțor”, declară asistentul medical Claudiu Ioniță jurnaliștilor CNN, care au făcut un reportaj filmat la Spitalul Universitar din București despre situația dramatică din țara noastră în noul val pandemic de COVID.

”România se luptă cu cel mai puternic val COVID de până acum, iar scepticismul la scară largă privind vaccinurile nu ajută”, este intitutat reportajul realizat CNN și publicat astăzi, 22 noiembrie, pe site-ul postului de televiziune.

”Este cel mai mare spital din București care tratează pacienții cu COVD și se confruntă cu cel de-al patrulea val al țării, cel mai rău de până acum. Morga are o capacitate pentru doar 15 cadavre, dar în ziua în care echipa CNN a vizitat spitalul, primise 41”, își încep jurnaliștii reportajul realizat la Spitalul Universitar din Capitală.

CNN surprinde o imagine dureroasă pe coridoarele morgii, unde răsună plânsete: o femeie care a fost lăsată în interiorul morgii, pentru a-și privi tatăl pentru ultima oară.

„Nu m-am gândit niciodată, când am început această meserie, că voi trăi așa ceva. Nu m-am gândit niciodată că s-ar putea întâmpla o asemenea catastrofă, în care familii întregi vor ajunge în morminte”, le spune asistentul Cătălin Ioniță jurnaliștilor americani.

La etajele superioare ale spitalului, toate paturile de la ATI, cu excepția unuia, erau pline. O asistentă schimba cearșafurile de pe un singur pat rămas liber după ce pacientul care îl ocupase era acum la morgă.

CNN remarcă că România are una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din Europa. Puțin sub 36% din populație a fost vaccinată, deși campania de vaccinare a țării a început bine în decembrie anul trecut, mai relatează CNN.

Angajații medicali și autoritățile susțin că pentru rata scuzută de vaccinare sunt mai mulți factori responsabili, inclusiv suspiciunea față de deciziile autorităților, convingerile religioase profund înrădăcinate și un val de dezinformare care se răspândește pe rețelele sociale.

CNN:

Jurnaliștii americani invocă imaginea senatoarei Diana Șoșoacă, ca fiind ”unul dintre cei mai vocali anti-vacciniști din țară”. CNN amintește cum senatoarea a încercat să blocheze vaccinarea la un centru din Iași.

De asemenea, CNN citează unele dintre afirmațiile prin care Șoșoacă îndemna oamenii să nu se vaccineze.„Dacă vă iubiți copiii, opriți vaccinările. Nu-i ucideți”, a transmis senatoare, într-unul dintre mesajele anti-vacciniste postate de e ea pe pagina ei de Facebook.

CNN punctează că vaccinurile oferite în România au fost testate și s-au dovedit a fi sigure și eficiente, dar asta nu i-a împiedicat pe Șoșoacă și pe alții să răspândească zvonuri virulente pe rețelele de socializare și la televiziune.

Asta în timp ce autoritățile și personalul medical sunt exasperați de faptul că eforturile lor au fost distruse de astfel de mesaje venite de la persoane publice.

Priviți realitatea! Unitățile noastre de terapie intensivă sunt pline de pacienți. Avem o mulțime de cazuri noi. Avem, din păcate, sute de decese în fiecare zi. Deci aceasta este realitatea. Și mai mult de 90% dintre pacienții care au murit au fost nevaccinați.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, pentru CNN:

„Se sufocă. Ne imploră. Regretă”

CNN amintește în reportajul său bannerul uriaș apărut în București la începutul lunii noiembrie cu mesajul emoționant ”Se sufocă. Ne imploră. Regretă”. Jurnaliștii au mers la fațada blocului Scala de pe bulevardul Magheru și au vorbit despre campania care vrea să-i facă pe români să conștientize că vaccinarea e singura soluție pentru a învinge pandemia.

”Sunt cuvintele tipărite cu litere negre deasupra fotografiilor alb-negru ale medicilor care se luptă pentru viața pacienților COVID într-o unitate de terapie intensivă. Dedesubt, câțiva trecători primesc în sus la afiș și mai puțini își împărtășesc gândurile cu CNN. În curând însă, acel banner va urca și în alte orașe mari din țară”, scrie CNN, despre bannerul uriaș din București.

„Există manipulare”, a spus o femeie pe nume Claudia pentru CNN. „Unii oameni nu cred în vaccinuri”, a adăugat ea.

Foto: Epa

Read More

Lasă un răspuns