Austria a intrat oficial în lockdown, după un weekend marcat de proteste față de măsură

Austria a intrat oficial în lockdown, după un weekend marcat de proteste față de măsură

Un lockdown de trei săptămâni a început de astăzi, 22 noiembrie în Austria. Măsura, luată de autorități pentru a limita răspândirea coronavirusului în contextul creşterii numărului de infecţii în al patrulea val al pandemiei COVID, a fost contestată în ultimele zile de zeci de mii de oameni care au protestat împotriva restricțiilor, relatează site-ul televiziunii britanice Sky News.

De luni, oamenii din Austria pot ieși din casă doar pentru a merge la locul de muncă, pentru cumpărarea bunurilor de strictă necesitate şi pentru a face sport în spaţii deschise, potrivit noilor măsuri anunțate vineri de guvernul austriac, notează Agerpres.

Noile restricții presupun și ca majoritatea restaurantelor să poată vinde produse doar pentru consum acasă, iar evenimentele culturale şi cele sportive de amploare se vor desfăşura fără spectatori.

Austria este prima țară europeană care a instituit un lockdown în noul val pandemic. Carantina pentru persoanele vaccinate şi pentru cele trecute prin boală se va încheia pe 13 decembrie, iar în cazul persoanelor nevaccinate nu este prevăzut un termen.

În Austria este deja în vigoare de luni, 15 noiembrie, un lockdown impus persoanelor nevaccinate împotriva COVID-19, care pot să-şi părăsească locuinţele doar pentru cumpărături esenţiale, pentru a merge la lucru sau la medic. Autoritățile au înțeles însă în scurt timp că măsurile sunt insuficiente pentru a reduce amploarea valului pandemic.

Anunţarea noilor măsuri a dus la proteste ample în Austria. Sâmbătă, aproximativ 40.000 de oameni au ieșit în stradă, în centrul Vienei pentru a-şi exprima nemulţumirea față de lockdown și planurile de a face vaccinare obligatorie. Afişând steagul naţional şi bannere pe care scria „Libertate”, protestatarii din Viena au strigat „Rezistenţă!” şi au huiduit poliţia.

Mii de oameni au participat sâmbătă la protestul din Viena (foto Hepta)

Vaccinare obligatorie în Austria, de la anul

Cancelarul Alexander Schallenberg a anunțat vineri, și că începând cu luna februarie a anului viitor va impune vaccinarea obligatorie a cetățenilor. Decizia face ca Austria să devină singura țară europeană care impune vaccinarea obligatorie la nivel național.

Detaliile acestor măsuri vor fi comunicate ulterior, dar cel mai probabil, austriecii care nu vor respecta legea vor fi pasibili de amenzi sau își vor vedea libertatea de mișcare limitată.

Austria are o rată scăzută de vaccinare. Până în prezent, doar două treimi dintre austrieci sunt vaccinaţi cu schema completă împotriva SARS-CoV-2.

Austria a confirmat sâmbătă aproape 14.000 de cazuri noi de COVID, conform autorităţilor de la Viena. De asemenea, incidenţa la şapte zile a atins 1.085 de noi cazuri la 100.000 de persoane.

Read More

Lasă un răspuns