Episoade psihotice, după infectarea cu COVID. Cercetătorii le iau în calcul ca noi efecte secundare ale bolii

Episoade psihotice, după infectarea cu COVID. Cercetătorii le iau în calcul ca noi efecte secundare ale bolii

Simptome de psihoză au apărut la unii pacienți care au trecut prin infecția cu coronavirus. Unii specialiști pun aceste manifestări pe seama stresului provocat de pandemie, însă sunt și oameni de știință care cred că ar putea fi vorba despre un efect secundar al bolii, relatează Business Insider.

Cercetările arată că simptomele de natură psihiatrică sunt comune în rândul persoanelor vindecate de COVID-19.

Un studiu asupra dosarelor de sănătate a peste 200.000 de pacienți cu COVID din SUA a constatat că aproximativ 13% dintre ei au primit un diagnostic psihiatric sau neurologic în primele șase luni de la infectare.

Psihoza, o afecțiune psihiatrică severă, a afectat doar 0,42% dintre persoanele incluse în acest studiu, dar frecvența apariției acestor cazuri a fost de două ori mai mare decât în cazul personelor din grupul de control (pacienți care au avut gripă).

Cercetările sugerează că virusul SARS-CoV-2 ar putea face organismul să se atace singur, ceea ce duce la funcționarea defectuoasă a creierului. Oamenii de știință cred că virusul provoacă așa-numita encefalită anti-NMDAR, o reacție autoimună ce provoacă inflamarea creierului și care, la rândul său, poate duce la psihoză.

De obicei, creierul este protejat de sistemul imunitar datorită unei structuri numite barieră hemato-encefalică, însă COVID-19 poate sparge această barieră, spune dr. Benedict Michael, clinician la Universitatea Liverpool, care analizează complicațiile neurologice de după COVID-19.

Sistemul imunitar începe apoi să atace celulele din creier, în special receptorii NMDA, ceea ce face ca neurorii să fie mult mai puțin sensibili la stimuli.

„Este un efect similar cu cel al ketaminei”, a explicat dr. Michael, referindu-se la puternica substanță sedativă.

În acest context, jurnaliștii de la Business Insider prezintă cazul unui bărbat în vârstă de 30 de ani care, în 2020, la o zi după ce a avut simptome specifice COVID-19, a început să creadă că poate vorbi cu rudele sale decedate.

Bărbatul, care nu avea un istoric de afecțiuni psihiatrice, a trecut prin acest episod psihotic pentru mai bine de o lună, timp în care a doborât o ușă, și-a împins mama și a crezut că este ținta unui experiment cu radiații, potrivit sursei citate, care prezintă date dintr-un raport.

Pacientul a primit un tratament cu antipsihotice, dar acestea au avut un efect redus. Starea lui s-a îmbunătățit abia după ce a primit medicamente administrate de obicei în terapia afecțiunilor autoimune.

„Psihoza este una dintre marile enigme ale medicinei. Avem o înțelegere destul de slabă a cauzei și a modului în care se dezvoltă”, a declarat pentru Business Insider dr. Jonathan Rogers, clinician și cercetător în psihiatrie de la University College London.

Oamenii de știință au mai constatat că un alt virus, denumit HSV-1, poate provoca probleme similare ale creierului.

Specialiștii spun că vestea bună este că aceste probleme pot fi tratate cu medicamente antiinflamatoare și antipsihotice.

Atât dr. Jonathan Rogers, cât și dr. Benedict Michael consideră că întreaga teorie ar trebui privită cu precauție, în condițiile în care există un număr mic de cazuri de psihoză documentate după COVID-19.

Foto: 123rf.com

Read More

Lasă un răspuns