INSP a expus MOTIVELE pentru care a cerut carantinarea Capitalei și a județului Ilfov. Unde stă DECIZIA – DOCUMENT

INSP a expus MOTIVELE pentru care a cerut carantinarea Capitalei și a județului Ilfov. Unde stă DECIZIA – DOCUMENT

În perioada de 14 zile de carantină se propune interzicerea tuturor activităților, cu câteva excepții, pentru care rezidenții trebuie să completeze declarații pe propria răspundere, se arată în document. Potrivit documentului, timp de 14 zile se propune interzicerea tururor activităților, cu excepția:

1. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum a produselor alimentare şi/sau băuturi alcoolice sau nealcoolice din interiorul centrelor comerciale doar pentru prepararea şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor în regim take-away.

2. Activitatea din creşe şi grădiniţie, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară.

3. Activitatea cultelor religioase, inclusiv slujbele şi rugăciunile colective care se vor desfăşura în afara lăcaşurilor de cult.

4. Activitatea restaurantelor şi cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în aceste unităţi şi doar în regim room-service.

5. Activitatea cu publicul a serviciilor de igienă personală în intervalul 8-18, doar pe bază de programare.

6. Activitatea de comerţ pentru produse alimentare şi cea de prestări servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice sau private, se va desfăşura în intervalul 5-20. În intervalul 20-5 operatorii pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu livrare la domiciliu.

7. Activitatea în unităţile farmaceutice, benzinării, la operatorii cu livrare la domiciliu, precum şi operatorii transportului rutier de persoane şi de mărfuri se poate desfăşura în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.

8. Activitatea pieţelor agroalimentare, inclusiv a pieţelor volante, se va desfăşura în intervalul 8-17, cu respectarea măsurilor sanitare.

 Potrivit documentului, în perioada carantinei este interzisă circulația persoanelor în afara gospodăriei, cu următoarele excepții:a) Deplasarea în interes profesional.

b) Deplasarea pentru asistență medicală.

c) Deplasări în afara localităților are persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenuri, autocare sau alte mijloace de transport.

d) Deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru al familiei.

e) Părăsirea domiciliului pentru protejarea vieții sau integrității fizice în cazul unui pericol grav și iminent, cu apelarea sistemului unic pentru apeluri de urgență 112.

Despre posibilitatea carantinării Capitalei ca urmare a exploziei de infectări cu virusul SARS-CoV-2, ministrul interimar al Sănătății Cseke Attila a spus, într-o intervenție la un psot TV, că această ipoteză va fi discutată vineri, de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

Read More

Lasă un răspuns