Țările care au sărit în ajutorul României în valul 4: Italia, Olanda, Polonia și Ungaria

Țările care au sărit în ajutorul României în valul 4: Italia, Olanda, Polonia și Ungaria

Numărul de cazuri zilnice în creștere și supraaglomerarea spitalelor a făcut România să ceară sprijin extern pentru a putea gestiona valul patru al pandemiei. Italia a trimis doze de anticorpi monoclonali, Polonia și Olanda concentratoare de oxigen, iar Ungaria s-a oferit să preia pacienți români bolnavi de Covid-19.

Circa 5.200 de doze de anticorpi monoclonali, proteine produse în laborator folosite în tratamentul COVID-19, au fost aduse marți seară din Milano de o aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naționale.

Ajutorul oferit de Italia vine după ce România a solicitat Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC) ajutor în combaterea valului 4 de coronavirus.

România a activat Mecanismul de Protecţie Civilă al UE la începutul lunii octombrie, pentru a primi ajutor din partea UE în lupta cu valul 4.

Pe lângă acest transport din Italia, România a primit și 250 de concentratoare de oxigen din stocurile RescEU ale Olandei şi Poloniei.

Cele 50 de concentratoare de oxigen din partea Poloniei vor merge la spitalul mobil de la Lețcani, lângă Iași, care a fost redeschis după nouă luni pacienți cu forme medii COVID. Transportul a fost asigurat de Polonia.

După incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, în care au murit 7 pacienți internați pe ATI, Ungaria a trimis o scrisoare oficială prin care-și manifestă dispoziția de a prelua pacienți cu coronavirus din România pentru a ajuta sistemul sanitar supraaglomerat.

„Am primit o propunere de ajutor și mulțumim pentru această propunere. Cu ce ne poate ajuta Ungaria – și ce ne dorim noi – e la nivel de specialiști”, afirma ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, pe 7 octombrie.

Autoritățile au confirmat marți cel mai mare număr de noi infectări de la debutul pandemiei – 16.743 de cazuri, după efectuarea a 79.545 de teste. Și numărul deceselor zilnice a atins un nou prag maxim – 442 de persoane infectate au murit. La ATI, numărul pacienților a crescut la 1.667, de asemenea un prag fără precedent. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 17.141

Read More

Lasă un răspuns