Colegiul Medicilor, apel disperat: Suntem cu mâinile goale în fața bolii. De prea multe ori am auzit: „Nu pot să respir. Nu sunt vaccinat”

Colegiul Medicilor, apel disperat: Suntem cu mâinile goale în fața bolii. De prea multe ori am auzit: „Nu pot să respir. Nu sunt vaccinat”

Colegiul Medicilor din Municipiul București a trimis, miercuri, o scrisoare deschisă în care face apel la populația României să se vaccineze anti-COVID-19, precizând că personalul medical a ajuns la limită, în contextul creșterii cazurilor noi de coronavirus.

„Nouă, corpului medical, ne este din ce în ce mai greu să facem față valului de îmbolnăviri de COVID-19 atât în rândul populației, cât și în rândul nostru, al cadrelor medicale. Ultimele zile ne arată un sistem medical întins la maximum și ajuns la limită, mai ales pe zonele unde se tratează pacienții COVID-19”, notează CMB în scrisoarea deschisă.

„Zi de zi asistăm la tragedii: pacienți care mor, familii aflate în suferință, medici ajunși la capătul puterilor, pacienți și cadre medicale infectate cu SARS-CoV-2 care au nevoie de îngrijiri medicale. Iar numărul este foarte mare. În fața acestui tablou dramatic, ne gândim că gradul scăzut de vaccinare în rândul populației reprezintă, poate, și un eșec în ceea ce privește încrederea care trebuie să existe între corpul medical și populație”, precizează CMB.

Astăzi, știința și medicina bazată pe dovezi ne spun, inclusiv prin vocile forurilor internaționale de referință în domeniul sănătății, că vaccinarea reprezintă unul dintre instrumentele importante pentru gestionarea cât mai eficientă a pandemiei de COVID-19.

Colegiul Medicilor din Municipiul București:

Reprezentanții Colegiului Medicilor din București sunt conștienți că și persoanele vaccinate pot lua boala și, mai mult, pot dezvolta severe ale infecției cu SARS-CoV-2, dar „proporția acestor cazuri este mult mai mică în rândul persoanelor vaccinate față de cele nevaccinate”.

„Această scrisoare deschisă nu este doar un alt apel aruncat în eter. Este un strigăt de disperare, al nostru, al corpului medical bucureștean, prin vocea Colegiului Medicilor din Municipiul București, pentru ca dumneavoastră, populația din București, dar și populația României în ansamblul său, să reflectați la informațiile transmise”, anunță CMB.

DA, suntem disperați, pentru că zi de zi pierdem sute de pacienți care mor în spitalele românești. DA, suntem disperați pentru că oricât de multe eforturi am face, această boală parșivă ne ia pacienți. DA suntem disperați pentru că de multe ori suntem în fața acestei boli dezarmați și cu mâinile goale. Și DA, suntem disperați, pentru că, din păcate, de prea multe ori am auzit: Nu pot să respir… Nu sunt vaccinat…

CMB:

Potrivit Colegiului Medicilor din Municipiul București, ne aflăm la o răscruce și doar efortul comun al medicilor și al oamenilor va duce la stoparea valului 4 al pandemiei de coronavirus.

 „Zilnic vorbim cu colegi care ne spun că nu știu ce să mai facă. Ne mor pacienți tineri, ajung copii în secțiile de ATI, mor oameni cu comorbidități, mor oameni fără comorbidități. Suntem la răscruce și cred că doar un efort comun, al nostru și al dumneavoastră, poate face să plafonăm și să stopăm acest val al pandemiei de COVID-19”, a mai transmis CMB.

„Știința ne spune astăzi că prin vaccinare și prin respectarea măsurilor de protecție putem lupta mult mai eficient cu această pandemie. Acest apel este născut din suferința care se simte și se trăiește în unitățile medicale care tratează pacienți COVID-19 și este scris cu responsabilitatea unor oameni care pun știința și medicina bazată pe dovezi pe primul plan”, a conchis CMB.

Scrisoarea deschisă a Consiliului Medicilor din Municipiul București vine după ce marți România a înregistrat cea mai neagră zi din pandemie, cu 442 de decese.

FOTO: Hepta

Read More

Lasă un răspuns