Un slovac a făcut o călătorie de doi ani în jurul lumii în plină pandemie de COVID. „Nu mai mă simt turist”

Un slovac a făcut o călătorie de doi ani în jurul lumii în plină pandemie de COVID. „Nu mai mă simt turist”

După ce a lucrat mai mulți ani într-o slujbă corporativă, Tomas Hromjak din Kosice, Slovacia, fotograf în devenire, a decis în 2019 că este în sfârșit momentul pentru a face mult visata călătorie de un an în jurul lumii cu un rucsac în spate, informează CNN.

În vârstă de 34 de ani, Tomas Hromjak a renunțat la serviciu și în decembrie 2019 și a cumpărat un bilet de călătorie care viza destinații precum Noua Zeelandă, Australia, SUA, Columbia, Cambodgia, Indonezia, Bolivia și Germania, însă din cauza pandemiei de COVID-19, lucrurile nu s-au desfășurat așa cum își imagina turistul slovac.

Chiar dacă a petrecut șase luni într-un loc pe care preconiza să-l viziteze în două săptămâni și a fost obligat să renunțe la anumite destinații Hromjak a perseverat, marcând doi ani de „pribegie” prin străinătate.

Pentru Hromjak, călătoria în jurul globului pământesc într-o perioadă atât de incertă a făcut ca perspectiva sa asupra lumii și a călătoriilor în general s-a schimbat. „Obișnuiam să sar prea mult dintr-un loc în altul. Dar acum am încetinit ritmul și experimentez mai multe lucruri pe care nu le găsești nicăieri altundeva. Vorbesc cu localnicii, vizitez indigeni și fac tot felul de lucruri pe care nu le mai făcusem până acum. De fapt, nu mă mai simt ca un turist”, a spus Tomas Hromjak.

„Acum nu este vorba atât de mult pe unde vreau să ajung, cât mai ales despre unde pot merge”, a concluzionat Tomas Hromjak.

În prima parte a călătoriei, Tomas Hromjak a călătorit fără prea mari probleme în jurul Asiei, vizitând Singapore, Vietnam, laos și Myanmar, țară în care a auzit pentru prima oară de COVID-19.

„Trebuie să spun că nu am luat-o în serios. Unii excursioniști au renunțat la călătorii, dar eu am fost perseverent. Mai ales pentru că asta a fost ceva ce mi-am dorit cu adevărat să fac toată viața mea. Și eram pe drum de doar trei luni. Așa că mi-am spus „în niciun caz, nu renunț””, a precizat Tomas Hromjak.

În martie 2020, turistul slovac a ajuns în Tonga, unde plănuia să stea 15 zile, însă arhipelagul s-a închis la scurt timp după ce a sosit, iar Hromjak a ajuns să petreacă 222 de zile în țara insulară din Oceanul Pacific.

„Am locuit la o familie locală și am întâlnit niște oameni minunați care practic au avut grijă de mine, așa că nu a existat niciun motiv să mă întorc. Deși oamenii spun adesea că sunt suficiente câteva zile în Tonga, mi-am dat seama că sunt destule pentru a vedea și a experimenta acolo cu ușurință timp de o lună sau chiar mai mult”, a mărturisit Tomas Hromjak.

După ce a realizat că nu are nici o șansă să ajungă în Noua Zeelandă, iar rezervările pentru zborurile ulterioare planificate au fost anulate, slovacul a decis să se îndrepte spre Mexic, unde restricțiile au fost relaxate, în octombrie trecut. De atunci a vizitat Ecuadorul, Chile, Peru și Panama.

În timpul acestor călătorii, Hromjak a trecut prin mai multe carantine, cel mai greu fiindu-i în Chile, unde a stat zece zile în izolare.

„Chile a fost pe lista mea dintotdeauna. Restricțiile au fost nebunești, dar am decis doar să merg acolo. Unora nu le venea să creadă că sunt într-adevăr un turist. Cu siguranță a fost cel mai provocator loc pe care l-am vizitat din cauza restricțiilor. A trebuit să primesc permisiunea de a merge dintr-o zonă în alta. Dacă cineva este dispus să călătorească acum, nu ar trebui să se aștepte ca acesta să fie ca înainte”, a afirmat Tomas Hromjak.

Cea mai izbitoare diferență este în mod evident cantitatea de turiști. Dacă cineva este dispus să călătorească acum, nu ar trebui să se aștepte ca acesta să fie ca înainte

Tomas Hromjak, turist slovac:

Deocamdată, Hromjak profită la maximum de posibilitatea de a vizita Columbia și Peru fără a se „piede” prin mulțimea de turiști. „Pe de o parte, mă bucur de situație, pentru că pot merge să vizitez unele locuri pe care probabil nu le-aș putea vedea ca lumea în timpul zilei”, precizează Tomas Hromjak.

Faptul că este plecat de doi ani și nu s-a vaccinat împotriva coronavirusului reprezintă însă o piedică privind călătoriile planificate de Tomas Hromjak.

De aceea, Hromjak și-a propus să se întoarcă acasă până la Crăciun pentru a-și vedea familia și pentru a se vaccina anti-COVID-19. Dar, cu toate că dorește să petreacă vacanța de sărbători alături cei dragi, Hromjak nu are intenția de a rămâne mult timp în Slovacia. De fapt, el spune că învățarea deplină a modului în care s-a schimbat viața familiei, prietenilor și foștilor colegi nu l-a făcut decât să fie mai hotărât să continue să călătorească prin lume.

FOTO: EPA

Read More

Lasă un răspuns