Spitalul mobil de la Lețcani va începe să primească pacienți cu COVID-19 din această noapte

Spitalul mobil de la Lețcani va începe să primească pacienți cu COVID-19 din această noapte

Primii pacienți diagnosticați cu COVID-19 vor fi internați în această noapte în secția exterioară de la Leţcani a Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi, a transmis marți seară managerul unității medicale dr. Florin Roșu, într-o comunicare oficială.

În spitalul mobil vor fi îngrijiți pacienți cu forme medii ale COVID-19, care „nu necesită suport mare de oxigen și pot beneficia de oxigenoterapie cu ajutorul concentratoarelor”.

„După finalizarea montării, umplerii și verificării bunei funcționalități a stocatorului de oxigen vom putea îngriji și pacienți în terapie intensivă. Pacienții vor trece prin triajul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Sf. Parascheva Iași, vor fi evaluați, consultați și vor fi direcționați spre Spitalul Modular. Am operaționalizat două saloane, în total 20 de pacienți”, a precizat medicul Florin Roșu.

Pentru îngrijirea pacienților de la secția exterioară de la Lețcani, aici au fost detașați doi medici infecționiști, dintre care unul este șeful secției boli infecțioase a spitalului din Iași, un medic specialist ATI și două asistente-șefe, una pentru sectorul boli infecțioase și una pentru secția de terapie intensivă.

„Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Sf. Parascheva Iași are în sarcină managementul medical al spitalului prin asigurarea de medicamente și materiale sanitare. Am considerat oportun să transferăm și personal medical experimentat, astfel încât pacienții să beneficieze de îngrijire medicală demnă de un centru universitar”, a mai precizat managerul unității medicale.

Spitalul mobil, închis mai bine de zece luni

După ce a fost închis mai bine de zece luni, spitalul mobil de la Lețcani trebuia să fie redeschis astăzi, 12 octombrie, însă ministrul interimar al sănătății, Cseke Attila, a anunțat că deschiderea unității se amână pentru mâine.

Amânarea a fost decisă din cauza unei probleme la stocatorul de oxigen, după cum au precizat reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași.

„În funcţie de viteza cu care firma va instala stocatorul, vom avea şi o altă alternativă pentru terapie cu oxigen şi se vor putea interna primii pacienţi”, a precizat șeful DSP Iași, Vasile Cepoi.

O echipă medicală a Ministerului Apărării Naționale va prelua managementul unității medicale, pentru a trata pacienți cu COVID.

Unitatea mobilă a fost cumpărată anul trecut și dată în folosință în septembrie 2020. Ulterior, în luna ianuarie a acestui an, spitalul a fost închis. Inițial s-a vorbit despre o închidere de câteva zile, care s-au transformat în câteva luni.

O anchetă a Corpului de Control al ministrului sănătății, din februarie 2021 a scos la iveală 31 de nereguli la recepționarea spitalului mobil.

Read More

Lasă un răspuns