„Nu credem până nu murim”. Scepticismul românilor față de vaccinul anti-COVID, în atenția Reuters

„Nu credem până nu murim”. Scepticismul românilor față de vaccinul anti-COVID, în atenția Reuters

Un român a murit de Covid la fiecare 6 minute în primele 10 zile din octombrie, scrie Reuters, care subliniază că acest bilanț pare să nu fie îngrijorător pentru românii care refuză în continuare să se vaccineze. Agenția internațională de presă prezintă situația dintr-o localitate din jurul Bucureștiului, care are una dintre cele mai ridicate rate de infectare în valul 4, dar și cele mai mici rate de vaccinare.

În Adunații-Copăceni, la 20 de kilometri sud de București, Ion Dinu, în vârstă de 69 de ani și soția sa, Maria, își petrec majoritatea timpului lucrând în grădină, unde cultivă legume. Bărbatul spune că nu intră în contact cu multă lume și, deși în trecut și-a făcut vaccinul antigripal, nu este sigur că cel anti-COVID este eficient, după ce, afirmă el, unele televiziuni au pus acest lucru sub semnul întrebării.

„Nu spun că sunt împotriva lui. Doar că nu prea sunt convins că este la fel de eficient ca vaccinul anti-gripal, nu a fost prea mult timp la dispoziției pentru dezvoltarea lui”, a declarat Ion Dinu.

El spune totuși că, dacă ar ajunge în situația în care membri ai familiei sau vecinii s-ar infecta, atunci s-ar vaccina. Nu toată lumea din comună gândește la fel. De exemplu, Denisa, o tânără de 18 ani, le-a spus celor de la Reuters că se teme de efectele secundare, deși are un verișor care a murit recent din cauza COVID.

”Chiar dacă ne vaccinăm toți, tot în situația asta am fi, pentru că te poți infecta și dacă ești vaccinat”, afirmă ea.

„Oamenii încă nu își dau seama ce se întâmplă”

În Adunații Copăceni, doar 1 din 7 persoane e vaccinată, în timp ce rata de infectare de duminică arătă că 15 din 1.000 de locuitori au COVID. Situația de aici nu este una singulară.

De altfel, Reuters amintește că România și Bulgaria au cele mai scăzute rate de imunizare din UE – 34,1% și 23,4% din populația adultă. Totul, ca urmare a neîncrederii în instituțiile statului, a campaniilor de dezinformare, dar și a slabei educații privind eficacitatea vaccinurilor.

Acest tablou este descris și de proprietarul unui magazin alimentar din Adunații-Copăceni. Valeriu Neagu, care spune că s-a vaccinat, afirmă că cei mai mulți dintre cei 300 de clienți pe care îi are zilnic nu cred în datele prezentate de autorități.

„Oamenii încă nu își dau seama ce se întâmplă, încă o iau ca pe o glumă. Acesta este nivelul de educație pe care îl avem ca națiune. Nu credem până nu murim”, a precizat Valeriu Neagu.

FOTO: Vlad Chirea (Libertatea)

Read More

Lasă un răspuns