Medicul Adrian Marinescu: „Luna octombrie va fi mai grea. Eu cred că sărbătorile din această iarnă vor fi liniştite”

Medicul Adrian Marinescu: „Luna octombrie va fi mai grea. Eu cred că sărbătorile din această iarnă vor fi liniştite”

Directorul medical al Institutului „Matei Balş” din Capitală, medicul Adrian Marinescu, spune că până la finalul lunii octombrie, situația va continua să fie grea din punctul de vedere al numărului cazurilor de COVID, al spitalizărilor și al locurilor la terapie intensivă. Ulterior, Marinescu crede că ritmul îmbolnăvirilor va scădea, iar până la sărbătorile de iarnă lucrurile se vor îmbunătăți, relatează Agerpres.

„Luna octombrie va fi mai grea. O să începem uşor, uşor să scădem la nivel de cazuri. Mă refer şi la spitalizări, şi la paturile de terapie intensivă şi eu cred că sărbătorile din această iarnă vor fi liniştite”, consideră Adrian Marinescu, prezent marți la videoconferința „Sănătate şi FARMA – Sistemul sanitar, sub valul al IV-lea”, organizată de Grupul de presă Bursa.

Medicul a explicat că tratamentele folosite în acest moment în cazul pacienților cu COVID nu sunt foarte eficiente dacă nu sunt administrate în primele faze ale bolii. De aceea, Marinescu a făcut apel la pacienții simptomatici să meargă la spital înainte de a ajunge într-o formă critică a bolii.

Totodată, medicul a atras atenția asupra faptului că 95% dintre pacienții cu forme grave de COVID sunt nevaccinați, la fel și peste 90% dintre cei care decedează.

„Să ştiţi că şi vaccinarea în acest moment, chiar dacă înseamnă o singură doză, avem un grad de protecţie, nu trebuie să ne gândim că este prea târziu. Niciodată nu este prea târziu”, a spune directorul medical al Institutului „Matei Balş”.

În ceea ce privește situația de la unitatea medicală pe care o conduce, Adrian Marinescu spune că ambulanțele cu pacienți așteaptă în fața camerei de gardă, iar „marea problemă este că în acele ambulanţe sunt oameni care au nevoie de oxigen, oameni pentru care viaţa atârnă de un fir de păr şi…”.

Problema pe care mi-o pun este în felul următor: sunt o persoană optimistă, echilibrată, încerc să mă gândesc tot timpul la soluţii, dar recunosc că, în acest moment, sunt extrem de îngrijorat şi mă gândesc la următoarea situaţie – este păcat că am ajuns să fim în punctul în care să pierdem vieţi omeneşti, fiind practic în topul Europei şi mapamondului în condiţiile în care este clar că cei care au o rată de vaccinare crescută…

Adrian Marinescu, director medical al Institutului „Matei Balş”:

România a înregistrat astăzi, 12 octombrie, cea mai neagră zi de la începutul pandemiei, fiind confirmat cel mai mare număr de noi infectări – 16.743, cel mai mare număr al deceselor COVID – 442 și cel mai mare număr de pacienți internați la ATI – 1.667.

Read More

Lasă un răspuns