Mărturia unui medic de la Maternitatea Bucur: „Ar merita ca fiecare dintre noi să lucreze măcar o gardă numai cu pacienţi COVID”

Mărturia unui medic de la Maternitatea Bucur: „Ar merita ca fiecare dintre noi să lucreze măcar o gardă numai cu pacienţi COVID”

Manuela Predilă, medic primar obstetrică-ginecologie la Maternitatea Bucur din București, a povestit într-o postare pe Facebook ce înseamnă îngrijirea gravidelor cu COVID-19 în plin val patru. Medicul spune, printre multe altele, că sunt nașteri premature pentru a da o șansă mamei și fătului din cauza stării lor care se degradează și că „ar merita ca fiecare dintre noi să lucreze măcar o gardă numai cu pacienți COVID”, potrivit Hotnews.

Medicul Predilă relatează cum decurge o zi din viața unui doctor acum, când spitalele sunt copleșite de pacienți cu COVID.

„Ar merita ca fiecare dintre noi să lucreze măcar o gardă, o săptămână, o lună numai cu pacienți COVID. Ar merita să vadă cum intri cu orele în zona roșie și nu știi când ieși. Cum fiecare mămică internată are propriile întrebări, iar tu nu mai ai suflu după ore și ore în șir în zona roșie cu costumul PPE. Cum treci prin sălile de nașteri și vezi cum se degradează starea mamei și a fătului și intri în urgență să scoți un prematur pentru ca să dai o șansă ambilor”, mărturisește medicul.

Medicul mai spune că, în afară de pacientele care sunt internate deja, vin simultan 23 urgențe obstetricale COVID și „nu știi cu care să intri mai repede în sala de operație”.

„Cum în timpul operației colegul mai tânăr, «mâna a doua», îți spune «amețesc, mi-e greață, se învârte pământul cu mine, puteți să deschideți un pic geamul? Simt că îmi pierd cunoștința». Cum nu îți permiți să simți că și ție îți e rău. Cum primeșți telefoane și telefoane de la prieteni și colegi cu gravide testate pozitiv care vor să vină «la un control» să vadă dacă sunt bine”, mai spune medicul.

Medicul adaugă că atunci când treci prin ATI, „vezi pacientele cu formă critică, mame, lăuze… așezate în pronație, obnubilate” și auzi „cum vâjâie oxigenul la fluxuri imense”.

„Cum ți se spune că s-a terminat Remdesivirul, ce facem? Cui îi dăm ultima doză? Cum leoarcă și fără suflare intri 5 minute sub duș și sari că sună telefonul – garda, sala de nașteri, sala de operație. Cum vezi cum se ivesc zorii și nimeni din gardă nu a pus geană pe geană de 24 de ore”, adaugă medicul.

„Ar merita să trăim fiecare un pic din ceea ce trăiește celălalt. Cu siguranță atunci ne-am înțelege mai bine unii pe alții. Și cu siguranță am deveni mai buni”, încheie medicul.

Luni seară, medicii de la Maternitatea Bucur din Capitală au primit un caz grav adus cu elicopterul SMURD, conform documentelor medicale pe care Libertatea le-a consultat.

O femeia în vârstă de 32 de ani a fost transferată de urgență de la Spitalul Județean Turnu Severin cu insuficiență respiratorie severă. Medicii nu au putut s-o salveze nici pe ea, nici fătul. Era nevaccinată.

Autoritățile din Anglia au arătat recent că unu din 6 cele mai grave cazuri de COVID din spitale, cele care au necesitat cele mai complexe intervenții și tratamente în ultimele 3 luni, au fost la femei gravide nevaccinate.

Între timp, România a înregistrat marți cea mai neagră zi din pandemie. 442 de decese COVID și peste 16.000 de noi infectări, în timp ce numărul pacienților la ATI a crescut la 1.667, un prag fără precedent.

Read More

Lasă un răspuns