Autoritățile din Israel anunță ieșirea din valul patru al pandemiei prin vaccinarea cu a treia doză

Autoritățile din Israel anunță ieșirea din valul patru al pandemiei prin vaccinarea cu a treia doză

Israelul a început vaccinarea cu doza anti-COVID trei în luna iulie, iar acum oficialii vorbesc despre un succes al campaniei de imunizare care are ca efect depășirea valului patru al pandemiei de coronavirus, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Totuși, coordonatorul naţional pentru gestionarea răspunsului la pandemie, Salman Zarka, avertizează că pericolul reprezentat de coronavirus nu a trecut, iar oamenii trebuie să dea dovadă de prudență, pentru a fi prevenit un eventual val cinci al infectărilor.

Vaccinarea cu doza booster a început în Israel înainte ca aceasta să fie aprobată de organismele specializate din UE sau SUA. Inițial, doza trei din vaccinul Pfizer a fost administrată persoanelor cu vârste de peste 60 de ani, după care vaccinarea a fost extinsă la nivelul populației generale.

Până acum 3,7 milioane de persoane, dintr-o populație totală de aproximativ 9,3 milioane, au primit a treia doză de ser anti-COVID.

În paralel, pe parcursul verii, în Israel au fost relaxate restricțiile, iar ulterior s-a stabilit că certificatul sanitar, folosit pentru accesul în anumite spații, poate fi emis doar pentru persoanele vaccinate cu toate cele trei doze, cele imunizate cu două doze în ultimele şase luni sau care au trecut prin boală tot în ultima jumătate de an.

Israelul înregistrează acum aproximativ 2.300 de noi cazuri zilnice, după ce la începutul lunii septembrie se ajunsese la un vârf de până la 11.000 de îmbolnăviri în 24 de ore. În același timp, a scăzut și numărul pacienților spitalizați în stare gravă. 450 de persoane sunt internate acum la terapie intensivă, cu peste 200 mai puține față de situația de acum două săptămâni.

Peste 75% dintre pacienții de la ATI nu sunt vaccinați.

Foto: EPA

Read More

Lasă un răspuns