Alexandru Rafila: „Am pornit cu stângul în valul 4 pandemic. Medicația antivirală trebuie să se găsească și la farmacii, nu doar în spitale”

Alexandru Rafila: „Am pornit cu stângul în valul 4 pandemic. Medicația antivirală trebuie să se găsească și la farmacii, nu doar în spitale”

Alexandru Rafila spune că dacă cei cu forme ușoare de Covid-19 ar avea posibilitatea să-și adminstreze acasă tratamentul, spitalele nu ar mai fi pline de pacienți cu coronavirus.

„Din punct de vedere epidemiologic, suntem în criză pentru că nu s-a făcut nimic pentru prevenire timp de 4-5 luni. Sunt tulburat de numărul mare de decese de azi, 442. Cred că e cel mai mare număr de decese, într-o singură, cu o singură cauză, înregistrat în ultimii zeci de ani. Se întâmplă zlinic și noi ne întrebăm ce să facem. Nu facem nimic pentru a încuraja tratamentul ambulatoriu al pacienților Covid. Ar trebui medicație antivirală, dar ea se găsește doar în spital, deci acestea vor fi mereu aglomerate. Pacienții se duc la spital pentru că nu au de unde să-și cumpere medicament. Trebuie făcute analize, iar transferul în spital să se facă doar când și dacă e nevoie. Așteptăm ca lucrurile să se întâmple. Trebuie să existe măsuri care să țină în echilibru lucrurile. E nevoie și de accesul altor pacienți, cu alte patologii. Nu s-au achiziționat medicamente Covid-19, fie s-au achizițonat mult prea tarziu. Existau antivirale, ele se pot administra ambulatoriu, dar ajugem la situația în care medicii de familie dau antibioitice, iar medicația antivirală se află doar în spitale”, a declarat Alexandru Rafila.

Read More

Lasă un răspuns