Republica Moldova și Bulgaria au intrat în zona roșie. Noua listă a țărilor cu risc epidemiologic

Republica Moldova și Bulgaria au intrat în zona roșie. Noua listă a țărilor cu risc epidemiologic

Republica Moldova şi Bulgaria au trecut în zona roşie, din cauza incidenţei ridicate de COVID, potrivit listei actualizate, joi seară, de CNSU. Și România se află, de altfel, pe lista roșie a statelor cu risc epidemiologic întocmită de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor. Austria, Elveţia și Ucraina au intrat în zona galbenă, iar Olanda, Germania şi Franţa, în cea verde.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a anunţat, joi seară, care sunt principalele modificări ale listei ţărilor cu risc epidemiologic.

În zona roșie au intrat Republica Moldova, Armenia, Bulgaria, Belarus și Groenlanda.

Persoanele nevaccinate intră în carantină timp de 14 zile la revenirea în România din țările aflate în zona roșie, indiferent dacă prezintă sau nu un test negativ.

România se află și ea pe lista roșie, care, deși e adoptată la nivelul țări noastre de CNSU, este întocmită de ECDC (Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor). Acest lucru îi afectează nu pe cei care vin în România, ci pe cei care călătoresc din România către alte state – aceștia vor trebui să se supună măsurilor impuse de țara de destinație la sosirea dintr-o țară „roșie”.

În zona galbenă au intrat Austria, Elveția, Gibraltar, Iran, Maldive și Bahamas, Ucraina, Insulele Feroe și Lesotho.

Românii care se întorc din aceste state vor evita carantina de 14 zile dacă prezintă dovada vaccinării (cu minimum 10 zile înainte de data sosirii în țară) sau un test PCR nu mai vechi de 72 de ore.

Singurele excepții de la această regulă sunt copiii și adolescenții până în 16 ani, care nu stau în carantină dacă au un test PCR negativ, precum și persoanele care petrec mai puțin de 72 de ore în România, care nu intră nici ele în carantină dacă au un test COVID negativ, respectiv cei care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile.

În zona verde au intrat: Olanda, Germania, Franța, San Marino, Liechtenstein, Vietnam, Puerto Rico, Sri Lanka, Honduras, Kosovo și Capul Verde.

Read More

Lasă un răspuns