Valeriu Gheorghiţă: A treia doză de vaccin restabileşte eficienţa la peste 95% faţă de infecția cu COVID

Valeriu Gheorghiţă: A treia doză de vaccin restabileşte eficienţa la peste 95% faţă de infecția cu COVID

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat, marţi, că cea de-a treia doză de vaccin împotriva COVID restabileşte protecția față de infecție la peste 95% şi la peste 97% faţă de formele grave de boală care necesită spitalizare, potrivit News.ro.

Medicul a oferit în acest sens exemplul Israelului, unde 50% din populaţia eligibilă a primit deja cea de-a treia doză de vaccin, iar „rezultatele sunt foarte bune”.

„Peste 85% din cei peste 65 de ani au primit cea de-a treia doză de vaccin, iar rezultatele sunt foarte bune, în sensul în care eficienţa se restabileşte la peste 95% faţă de infecţie, faţă de a avea un test pozitiv şi la peste 97% faţă de formele gravă de boală care necesită spitalizare. Ca atare, evident că riscul să ne infectăm a scăzut de cel puţin 11 ori comparativ cu persoanele care au primit doar două doze, iar riscul de a face o formă severă a scăzut de aproximativ 20 de ori la persoanele care au primit şi a treia doză comparativ cu cei care aveau doar două doze”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Gheorghiță consideră că românii sunt retincenți cu privire la prima schemă de vaccinare, nu în ceea ce privește a treia doză.

„Și aici este foarte importat să înţelegem că pentru noi prioritar rămâne să creştem rata de acoperire vaccinală la nivel populaţional, pentru că este singura modalitate prin care putem încetini răspândirea virusului alături de o măsură foarte importantă şi anume masca de protecţie, este măsura complementară care reduce riscul de infectare şi fiind vaccinaţi având un risc foarte mic să facem o formă gravă de boală şi să ajungem la spital”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

România a început astăzi vaccinarea cu cea de-a treia doză pentru persoanele care au mai mult de şase luni de la imunizarea cu primele două.

Programările se pot face atât pe platforma online Ro-Vaccinare, cât și direct la un centru de vaccinare, doar cu buletinul.

Andrei Baciu, secretar de stat la Ministerul Sănătății, a anunțat marți dimineață, pe Facebook că număr 11.970 de persoane eligibile pentru administrarea dozei 3 s-au programat deja în platformă, iar cele mai multe programări au fost pentru serul Pfizer – 11.186. Pentru Moderna, s-au programat 784 de persoane.

Se pot vaccina, în momentul de față, aproximativ 1,1 milioane de persoane cu cea de-a treia doză, păstrând aceste criterii de 6 luni.

Read More

Lasă un răspuns