Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății de ATI: „Trebuie să avem în vedere transferarea pacienților în străinătate”

Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății de ATI: „Trebuie să avem în vedere transferarea pacienților în străinătate”

Cu secții de terapie intensivă pline și un număr tot mai mare de noi cazuri de coronavirus, Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății Române de ATI, propune autorităților să ia în discuție transferarea de pacienți COVID în stare gravă în alte țări, unde există locuri disponibile. Marți seară, într-o intervenție la Digi24, medicul a avertizat că numărul de paturi ATI COVID nu poate fi crescut de pe o zi pe alta, întrucât sunt și alți bolnavi care au nevoie de îngrijire de specialitate, nu doar cei infectați cu SARS-COV-2.

„Suntem într-o situație critică. Da, există necesitatea creșterii capacității de primire a pacienților critici, dar am arătat că nu este deloc mai puțin complicat ca anul trecut. Între timp, spitalele și-au reluat în mod firesc activitatea de îngrijire și tratare a pacienților non-COVID, care a determinat inevitabil și umplerea secțiilor ATI cu pacienți critici non-COVID. Acești pacienti nu pot fi scoși de pe secțiile ATI, marile urgențe nu pot fi programate. Este tot mai dificil să extinzi zona COVID, pentru că nu ai unde fizic”, a declarat Dorel Săndesc.

Medicul a subliniat că un pat ATI necesită tehnologie avansată, iar o improvizație rapidă pentru creșterea numărului de paturi poate duce la o nouă tragedie precum cea petrecută anul trecut la Piatra Neamț sau cea din ianuarie de la Spitalul Matei Balș din București.

„O parte din infrastructura în care s-au extins secțiile ATI s-a făcut cu lucrări rapide, nu complete și unele au cedat, nu mai sunt funcționale, prezintă avarii periculoase. Colegii le-au raportat și nu sunt de acord să continue activitatea, pentru a nu crea un nou pericol al unei noi tragedii de tipul Piatra Neamț sau Spitalul Balș”, a completat medicul.

În cadrul discuțiilor avute marți cu ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, medicul a cerut să se discute posibilitatea transferării unor pacienți în străinătate.

Am propus a se avea în vedere și posibilitatea, care nu este de dorit, dar s-ar putea să fie necesară, de a transfera pacienți în străinătate.

Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății de ATI:

„Această practica a existat în valurile precedente chiar în țări cu sisteme de de sănătate mult mai dezvoltate. Acum, avem o situație în care aceste țări vest-europene, datorită nivelului ridicat de vaccinare, chiar dacă au un număr mare de bolnavi, au un număr mic de pacienți care au nevoie de spitalizare și mai ales de pacienți care au nevoie de ATI, ei nu sunt saturați ca secții ATI. Noi decontăm o dureroasă notă de plată pentru toate eșecurile de până acum – nivelul scăzut de vaccinare”, a completat medicul.

Marți, Grupul de Comunicare Strategică a comunicat că mai sunt doar 16 paturi ATI libere pentru pacienții cu COVID la nivel național, pe lângă cele destinate special persoanelor care prezintă anumite condiții medicale și care sunt și confirmate cu SARS-COV-2. Potrivit GCS, la nivel național sunt 1.131 de paturi de ATI destinate pacienților cu COVID-19.

Autoritățile au anunțat marți 6.789 de cazuri noi de infectare cu coronavirus. În ultimele 24 de ore au murit 129 de persoane infectate, în vreme ce numărul pacienților de la ATI a crescut cu 38, la 990. Este cel mai ridicat bilanț al valului patru.

Read More

Lasă un răspuns