Comisia Europeană a semnat un contract pentru tratamentul anti-COVID-19 cu anticorpi monoclonali

Comisia Europeană a semnat un contract pentru tratamentul anti-COVID-19 cu anticorpi monoclonali

Comisia Europeană anunţă că a semnat un contract cadru de achiziţie cu compania farmaceutică Eli Lilly pentru tratamentul cu anticorpi monoclonali destinat pacienţilor COVID-19, informează Agerpres, care citează un comunicat al Executivului comunitar.

Optsprezece state membre au semnat un acord comun pentru achiziţia a 220.000 de astfel de tratamente, arată sursa citată. Tratamentul cu anticorpi monoclonali produs de Eli Lilly este în prezent analizat de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).

“Prin semnătura de azi, încheiem cea de-a treia achiziţie şi ne respectăm angajamentul în temeiul Strategiei Terapeutice a UE privind facilitarea accesului la medicamente de ultimă generaţie pentru pacienţii COVID-19”, a declarat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.

Potrivit acesteia, peste 73% din populaţia adultă a UE este în prezent vaccinată complet, iar această rată este încă în creştere.

“Însă vaccinurile nu pot fi singurul nostru răspuns în faţa COVID-19. Oamenii continuă să se infecteze şi să se îmbolnăvească. Va trebui să ne continuăm eforturile de a preveni îmbolnăvirile prin vaccinare şi în acelaşi timp să ne asigurăm că le putem trata cu soluţii terapeutice”, a adăugat comisarul european.

Tratamentul produs de compania Eli Lilly este o combinaţie a doi anticorpi monoclonali (bamlanivimab şi etesevimab) pentru tratarea pacienţilor COVID-19 care nu au nevoie de oxigen, dar sunt în grupul de risc de a dezvolta forme severe ale bolii. Anticorpii monoclonali sunt proteine concepute în laborator care imită abilitatea sistemului imunitar de a lupta cu coronavirusul. Ei se lipesc de proteina spike şi blochează astfel capacitatea virusului de a se ataşa de celulele umane, conform comunicatului citat.

Read More

Lasă un răspuns