Studiu al Centrul de Prevenire a Bolilor din SUA: Vaccinul de la Moderna, mai eficient decât Pfizer, după administrarea rapelului

Studiu al Centrul de Prevenire a Bolilor din SUA: Vaccinul de la Moderna, mai eficient decât Pfizer, după administrarea rapelului

Potrivit studiului publicat vineri, 17 septembrie, de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, protecția împotriva Covid în cazul vaccinului Pfizer/ Biontech a scăzut semnificativ după patru luni de la administrarea cele de-a doua doze, în timp ce, în cazul serului Moderna, după rapel, protecția contra coronavirusului a rămas stabilă.

În cadrului studiului, au fost examinați 3.689 de cazuri de pacienți spitalizați între martie și august.

În perioada de studiu, a existat o creștere masivă a infecțiilor cu varianta Delta mult mai contagioasă din SUA.

Dintre pacienții cu forme severe de Covid-19, 12,9% au fost vaccinați cu Moderna și 20% cu Biontech.

La pacienții care au fost imunizați cu Moderna, protecția împotriva virusului a fost de 93% în primele patru luni de la administrare și 92% după aceea.

În cazul pacienților vaccinați cu serul de la Pfizer/ Biontech, protecția împotriva infecției a scăzut de la 91% în primele patru luni la 77%.

Potrivit Bild, tot mai multe studii indică faptul că Moderna are un efect protector mai eficient pe termen lung decât Biontech, chiar dacă ambele se bazează pe noua tehnologie ARNm. Potrivit cercetătorilor, eficiența ar putea fi legat de doza mai mare administrată în cazul vaccinului Moderna, precum și de perioada mai mare între prima doză și rapel.

Rezultatele noului studiu de la la CDC ar putea influența perioada în care se vor efectua vaccinările de rapel.

Săptămâna trecută, al alt studiu al reputatului institut american arăta că vaccinul Moderna este mai eficient decât serurile Pfizer și J&J împotriva variantei Delta.

Foto: EPA

Read More

Lasă un răspuns