Raed Arafat: Vaccinare sau testare obligatorie o dată pe săptămână pentru medici, profesori și militari

Raed Arafat: Vaccinare sau testare obligatorie o dată pe săptămână pentru medici, profesori și militari

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat, miercuri, la Digi 24, că, în opinia sa, medicii, profesorii și cadrele militare ar trebui să se vaccineze anti-COVID-19. În caz contrar, ei ar trebui să se testeze obligatoriu o dată pe săptămână.

„Vaccinare obligatorie sau testare obligatorie o dată pe săptămână. Una din acestea două trebuie să fie. Adică, ești vaccinat, sau dacă nu ești vaccinat ești testat o dată pe săptămână. Acest lucru este minim. Acum poți să te vaccinezi oriunde vrei. Dacă ai ales să nu te vaccinezi, te testezi obligatori o dată pe săptămână”, a spus Raed Arafat întrebat despre situația medicilor, profesorilor și cadrelor militare.

„Testarea nu-ți oferă protecție. Este o chestiune logică și normală. Măsurile trebuie să vină foarte repede. Te testezi obligatoriu o dată pe săptămână pentru două motive – unu, pentru că ești din păcate un risc pentru alții, și doi, dacă te îmbolnăvești, măcar să te izolezi de persoanele celelalte”, a precizat Raed Arafat.

Vaccinarea rămâne soluția optimă, pentru că în secunda în care te vaccinezi, și ești vaccinat, ești protejat mult mai bine decât dacă ești doar testat. Testarea nu-ți oferă protecție. Înseamnă că ești vulnerabil mai departe, riști să te îmbolnăvești

raed Arafat:

Șeful DSU se așteaptă ca numărul cazurilor noi de COVID-19 să crească și a făcut apel încă o dată la oameni să respecte regulile sanitare și de distanțare socială.

„Greu de spus când va fi vârful (n.r. – valului 4 al pandemiei). Clar, după școală (n.r. – începerea școlii) vom putea să avem o creștere continuă. Va depinde foarte mult de modul în care acționăm noi ca indivizi”, a declarat Raed Arafat.

„Este important să ne vaccinăm. Dacă nu se respectă regulile, dacă oamenii spun că, „domnule, ne-am plictisit, facem ce vrem”, atunci impactul va fi mult mai mare”, a spus Raed Arafat.

Despre certificatul verde de vaccinare, Raed Arafat crede că este un lucru bun, care ar putea ține deschise localurile și la o incidență de peste 3 la mia de locuitori.

„Este o măsură pentru a limita impactul economic al pandemiei. Cel puțin la o incidență peste 3 mie, nu închidem localurile. Ideea este să se intre în aceste localuri cu acest certificat. Dacă este incidență mai mare să folosești această posibilitate pentru a putea intra. Asta este soluția folosită deja de mai multe țări europene. Nu va fi nici o diferență”, a precizat Raed Arafat.

„La nivel de hotărâre de guvern. Legea a fost deja emisă pentru utilizarea certificatului verde în interiorul României. Nu poate să se introducă la nivel local. Deciziile de această categorie trebuie să fie la nivel unitar”, a menționat Raed Arafat.

FOTO: Hepta

Read More

Lasă un răspuns