(AUDIO) Valul 4 al pandemiei îşi face simţită prezenţa şi la Iași. DSP anunță suplimentarea numărului de paturi la ATI

(AUDIO) Valul 4 al pandemiei îşi face simţită prezenţa şi la Iași. DSP anunță suplimentarea numărului de paturi la ATI

În județul Iași se amenajează noi paturi în secțiile ATI COVID, începând de astăzi, ca urmare a dublării, în ultimele zece zile, a ratei internărilor pacienților covid în secțiile de terapie intensivă.

Directorul DSP Iași, Vasile Cepoi, a anunțat că într-o primă etapă, la Spitalul CFR, numărul paturilor ATI COVID este mărit cu patru, iar la Spitalul de Boli Infecțioase, spitalul mobil va găzdui doar pacienți infectați cu SARS-CoV-2: „Rata internărilor în terapie intensivă este dublă față de valul 2 și valul 3. Trebuie să deschidem un număr mai mare de paturi. Astăzi, Spitalul CFR va mai deschide încă 4 paturi, probabil o să ajungem la 7 paturi, și dacă rata continuă să crească va trebui să deschidem și terapia intensivă mobilă de la Infecțioase, care acum este dedicată pacienților non-COVID, iar în pasul următor intră Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie. În acel moment vom transfera activitatea de chirurgie oncologică pulmonară la IRO. Rata internărilor este aproximativ la fel în secțiile non-COVID.”


http://www.radioiasi.ro/wp-content/uploads/sites/6/2021/09/15-sept-ora-Vasile-Cepoi-paturi-covid.mp3

Vasile Cepoi a mai precizat că s-a ajuns în această situație din cauză că, pacienții din ultimele două luni, în marea lor majoritate nevaccinați, ajung la unitățile medicale atunci când boala este într-o stare avansată și, pe de altă parte, nu declară persoanele cu care au avut contact în ultimele zile: „Din analiza anchetelor epidemiologice a rezultat că la un număr de 1.600 și ceva de cazuri noi, cam jumătate din cazuri au și contacți direcți, adică este imposibil de crezut că o persoană infectată în ultimele 14 zile nu a avut contact direct cu alte persoane.”

http://www.radioiasi.ro/wp-content/uploads/sites/6/2021/09/15-sept-ora-Vasile-Cepoi-contacti.mp3

Și la Spitalul Modular de la Lețcani vor fi puse în funcţiune 40 de paturi de terapie intensivă pentru bolnavii COVID-19.  Directorul DSP Iași, Vasile Cepoi, a precizat că în zilele următoare, unitatea medicală va fi evaluată tehnic de specialiștii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, iar prioritare sunt instalațiile electrice și cele de încălzire „Dacă ISU reușește să preia această unitate și să facă o revizuire tehnică și o rezolvare a problemelor tehnice care sunt acolo, am putea să deschidem 40 de paturi ATI care ar salva situația și ar limita riscul de a nu putea prelua în grijă pacienți non-COVID. Noi putem da autorizația de funcționare într-o zi.”

http://www.radioiasi.ro/wp-content/uploads/sites/6/2021/09/15-sept-ora-Vasile-Cepoi-verificare-ISU-1.mp3

Vasile Cepoi a mai precizat că în cazul în care Inspectoratul pentru Situații de Urgență eliberează avizul necesar, în 24 de ore DSP va putea elibera ultimul aviz pentru funcționare. 

De asemenea, odată cu redeschiderea unității medicale de la Lețcani vor fi detașate cadre medicale de la alte spitale din județ: „Renunțăm la paturile COVID pe care le avem acum și personalul care lucrează aici, în COVID, îl vom duce la Lețcani. Acolo va fi nevoie de mai puțin personal decât în condițiile în care aceste paturi sunt răspândite în mai multe unități medicale.”

http://www.radioiasi.ro/wp-content/uploads/sites/6/2021/09/15-sept-ora-Vasile-Cepoi-personal-medical-1.mp3

(Constantin Mihai, Radio Iași)

Read More

Lasă un răspuns