Planul lui Biden privind vaccinarea a peste 100 de milioane de angajați americani, vulnerabil în justiţie

Planul lui Biden privind vaccinarea a peste 100 de milioane de angajați americani, vulnerabil în justiţie

Președintele american Joe Biden a declarat joia trecută că ţara îşi pierde răbdarea cu cei care au refuzat să se vaccineze, puţin peste 62% dintre americani fiind vaccinaţi complet împotriva COVID-19 și a anunțat imunizarea obligatorie pentru aproape 100 de milioane de americani. În acest context, este probabil ca unele companii să dea în judecată regula, bazându-se pe o lege care poate fi blocată în instanță, a informat Reuters.

Un plan al preşedintelui SUA Joe Biden care impune vaccinarea împotriva COVID-19 a mai mult de 100 de milioane de angajați americani se bazează pe o regulă referitoare la locul de muncă rar utilizată, cu antecedente de a fi blocată în instanţă, fiind o ţintă a contestaţiilor angajatorilor în justiţie, potrivit Reuters, preluată de news.ro.

Măsura va fi pusă în aplicare printr-un standard temporar de urgenţă, sau ETS, emis de Departamentul SUA al Administraţiei pentru Sănătate şi Siguranţă în Muncă (OSHA), iar regula este aşteptată să fie adoptată în următoarele săptămâni.

Dar OSHA poate implementa un standard de urgenţă numai atunci când lucrătorii sunt expuşi unui „pericol grav” şi standardul este necesar pentru a-i proteja. În acest moment, nu există prea multe precedente pentru un standard temporar de urgenţă, iar înainte de pandemie, OSHA a emis doar nouă standarde temporare de urgenţă, ultimul în 1983.

Planul lui Biden, amenințat cu instanța

Comitetul Naţional Republican şi unii guvernatori republicani au ameninţat deja că vor da în judecată planul de vaccinare al lui Biden, care acoperă, de asemenea, majoritatea angajaţilor şi contractanţilor federali şi a unor lucrători din domeniul sănătăţii.

În timp ce mulţi mari angajatori au declarat că intenţionează să se conformeze, este probabil ca unele companii să dea în judecată regula. „Unii angajatori se opun în mod reflex OSHA”, a spus Michael Duff, profesor la Wyoming College of Law.

Oponenţii ar putea argumenta că un pericol grav, care nu este definit în lege, nu există la nivel naţional, deoarece creşterea actuală a cazurilor de COVID-19 este regională.

Read More

Lasă un răspuns