Cât de repede se propagă varianta Delta: de la o persoană infectată se poate ajunge la 390.000 de cazuri în două luni

Cât de repede se propagă varianta Delta: de la o persoană infectată se poate ajunge la 390.000 de cazuri în două luni

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a explicat marți, în cadrul conferinței săptămânale despre stadiul campaniei de imunizare la COVID, cât de contagioasă este varianta Delta, dominantă și în România.

Tulpina Delta se răspândește extrem de ușor în rândul populației care nu respectă măsurile sanitare, a spus medicul militar, fiind mult mai transmisibilă decât varianta inițială, Alpha.

„După opt cicluri repetitive de transmitere, de la 1 caz cu varianta Alpha se ajunge în circa două luni la alte 256 de cazuri noi de boală, spre deosebire de varianta Delta – în același interval de timp, de la un caz pozitiv se poate ajunge la peste 390.000 de persoane infectate”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.

„Este un număr de peste 1.500 de ori mai mare de persoane infectate în același interval de timp, pentru că varianta Delta este mult mai contagioasă și într-o populație nevaccinată și unde nu se respectă măsurile de prevenție, se răspândește extrem de ușor”, a mai explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Comparativ cu varianta Alpha, când rata de reproducere a virusului era de circa 2, la varianta Delta, rata bazală de reproducere este de 5 în medie.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a spus că „Transmiterea variantei Delta este similară cu nivelul ridicat de răspândire al bolilor transmisibile ale copilăriei: pojarul, vărsatul de vânt” și a cerut încă o dată ca populația să respecte măsurile sanitare și de protecție.

„Mesajul rămâne unul foarte clar: respectarea măsurilor de protecție, masca, igiena și vaccinarea”, a punctat medicul.

FOTO: EPA

Read More

Lasă un răspuns