Fost ministru al sănătății din Franța, anchetat pentru cum a gestionat pandemia în 2020

Fost ministru al sănătății din Franța, anchetat pentru cum a gestionat pandemia în 2020

Agnes Buzyn, fostul ministru al sănătății care a demisionat în februarie 2020 pentru a candida pentru Primăria Paris afirmând că COVID reprezintă un risc redus, a fost pusă oficial sub acuzare de procurorii francezi pentru „periclitarea vieții altor persoane” prin modul în care a gestionat pandemia, relatează BBC.

Vineri, în fața instanței de judecată, fostul oficial a declarat că este fericită că are șansa de a explica și de a „stabili adevărul”. Ea a adăugat că nu va lăsa acțiunile guvernamentale sau acțiunile sale să fie discreditate „atunci când am făcut atât de mult pentru a ne pregăti țara pentru o criză globală de sănătate”.

Buzyn a preluat rolul de ministru al sănătății din Franța în mai 2017 și a demisionat la doar câteva săptămâni după ce primele cazuri COVID-19 au fost confirmate în Franța.

Ea a pierdut alegerile pentru Primăria Parisului în fața lui Anne Hidalgo, anul trecut. Fostul medic s-a alăturat apoi cabinetului șefului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, în ianuarie 2021.

Le Monde a declarat că Agnes Buzyn a vorbit, înainte de a părăsi postul său, despre „riscuri foarte scăzute” ale unui focar major COVID. Dar în iunie 2020 ea a declarat ziarului: „Când am părăsit ministerul, am plâns, pentru că știam că se apropie un val de tsunami”.

Inculparea face parte dintr-o anchetă mai amplă asupra răspunsului avut de guvern în fața pandemiei, inclusiv pregătirea acestuia, modificările de politici și primirea cercetărilor științifice asupra virusului.

Actualul ministru al sănătății din Franța, Olivier Véran, ar putea fi chemat și el în fața aceluiași judecător în următoarele săptămâni.

Aproape 6,9 milioane de cazuri COVID au fost raportate de Franța de la debutul pandemiei, cu 115.000 de decese.

Read More

Lasă un răspuns