România începe în octombrie vaccinarea cu a treia doză, spune Valeriu Gheorghiță. Ce categorii vor avea prioritate

România începe în octombrie vaccinarea cu a treia doză, spune Valeriu Gheorghiță. Ce categorii vor avea prioritate

Cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID-19 va începe să fie administrată în România din luna octombrie, după ce vor veni recomandările Agenției Europene a Medicamentului, a transmis astăzi, 7 septembrie, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, într-o conferință de presă, explicând care sunt cele două situații în care se va administra doza a treia, scrie Spotmedia.

Autoritățile au stabilit două variante pentru administrarea celei de-a treia doze. A treia doză va fi administrată în cazul vaccinurilor ARN mesager, respectiv Pfizer și Moderna, și va fi inclusă în schema inițială de vaccinare a persoanelor imunodeprimate, respectiv cele aflate după un transplant, au afecțiuni oncologice, HIV netratat sau în stadiu avansat. Acești bolnavi au ca indicație trei doze de vaccin în prima schemă de vaccinare, în loc de 2 doze.

În cazul celorlalte categorii de persoane vulnerabile a treia doză se va face la șase luni de la administrarea celei de-a doua. Ulterior se vor putea vaccina și celelalte categorii de persoane, care au primit schema inițială.

„După ce vom avea recomandările necesare, vom putea organiza și în România cele două tipuri de abordare. Repet: o doză suplimentară în cadrul schemei inițiale de vaccinare pentru persoanele imunodeprimate – și aici urmează să definim cu ajutorul comisiilor de specialitate din Ministerul Sănătății care sunt acele categorii de afecțiuni care au indicație de a primi trei doze de vaccin – și rapelul la cel puțin 6 luni pentru aceleași categorii de persoane, la care se include, evident, și restul populației”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Pentru luna octombrie – începutul lunii octombrie – ne propunem să demarăm și în România această etapă cu condiția să avem până la acel moment poate etapele premergătoare legate de recomandările internaționale”, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare.

Valeriu Gheorghiță:

Potrivit celui mai recent bilanț transmis de autorități, în total, de la începutul campaniei de vaccinare, în România au fost imunizate un număr de 5.287.454 persoane, iar 5.171.742 au făcut schema completă.

Read More

Lasă un răspuns